Українські ліси / Фото УНІАН

За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерак, нові правила удосконалять і підвищать якість санітарно-оздоровчих заходів у лісах та забезпечить прозорість і правомірність рішень проведення у деревостанах відповідних санітарно-оздоровчих заходів, передає прес-служба міністерства.

"Ми отримали проміжну, але ключову перемогу на шляху збереження всіх лісів. Нарешті були представлені та ухвалені на Урядовому комітеті нові Санітарні правила лісу. Цьому рішенню передувала клопітка робота фахівців та громадськості. Довгі дискусії і процес узгодження - завершено. Наступний крок за Кабінетом Міністрів, який має їх ухвалити", - зазначив Семерак.

Читайте такожДержлісагентство планує заборонити суцільні санітарні рубки лісу

Відео дня

Міністр також відзначив, що всі правки та зауваження фахівців Мінприроди враховані.

Згідно нових правил суцільні санітарні рубки будуть заборонені у різних видах заповідників, заказників, національних природних парках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, птахів.

Відбір дерев для санітарних рубок у межах природо-заповідного фонду проводитимуться за участю головного природознавця, а на території та об’єктах природно-заповідного за участі посадової особи відповідальної за охорону навколишнього природного середовища підприємств, у віданні яких перебувають такі території та об’єкти.

Читайте такожМінприроди ініціює підвищення відповідальності за екологічну шкоду

Крім того, у межах природно-заповідного фонду власники лісів, постійні лісокористувачі повинні будуть подавати органу виконавчої влади з питань лісового господарства відповідним територіальним органам Держлісагентства копії матеріалів проектів організацій територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що регламентують здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та рішення науково-технічної ради установи природно-заповідного фонду про доцільність здійснення таких заходів.

Нові правила заборонятимуть вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев, що дасть можливість забезпечити представників фауни природним укриттям.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінприроди зобов’язало керівників нацпарків та заповідників оприлюднювати плани проведення рубок.