REUTERS

Про це "112.ua" повідомила тимчасово виконуюча обов'язки голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич.

"Сьогодні ми зіткнулися з проблемою всихання лісів. Якщо раніше вона носила винятковий характер, то зараз проблема набула досить таки загрозливих масштабів. Можемо сказати, що площа всихання лісів, особливо ялинників, щороку збільшується майже на 8 тис. га. І ситуація буде тільки погіршуватися", - заявила вона.

Для вирішення цієї проблеми Держлісагентство планує залучити міжнародних експертів.

Відео дня

Читайте такожІндія планує витратити понад $6 мільярдів на створення нових лісів

"Власне 15 вересня проведемо конференцію, на якій обговоримо проблему всихання. А по завершенню – підготуємо програму і розробимо чіткий план, як зупинити ці патогенні процеси. Адже сьогодні багато спекуляцій на цій темі. Екологи кажуть, що дерева потрібно лікувати, хоча науковці стверджують, що це не дасть ніякого ефекту і дерево просто всохне. А сухостій – це одна із головних причин лісових пожеж. Тому, на наш погляд, потрібна комплексна програма заміни насаджень", - пояснює вона.

За словами Юшкевич, ця проблема виникла через те, що повоєнна радянська Україна, для відновлення зруйнованих міст і сіл потребувала багато деревини, і масштаби рубок були досить таки значними. Пізніше зруби засадили лісовими культурами. Втім, на жаль, у ті часи при створенні карпатських лісів не було враховано всю специфіку ґрунтових та мікробіологічних умов.

"У результаті ми отримали недовгостійкі насадження. І тепер зіткнулися з проблемою патологічних процесів, пов'язаних із всиханням. А ліси у всьому світі вважаються зеленим золотом. Тому, щоб зупинити цей процес, ми повинні проводити заміну насаджень. Інакше наші діти будуть милуватися не зеленими, а жовтими Карпатами",- підкреслила керівник відомства.