/ dpchas.com.ua

Як повідомляє "Міст-Дніпро", начальник управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Дніпропетровській області Держрибагентства України Олександр Жук повідомив, що причиною масового мору риби в Дніпропетровській області стала нестача кисню.

За його словами, з середини до кінця липня на Дніпродзержинському та Дніпровському водосховищі спостерігалися факти загибелі риби.

Для виявлення причини мору риби були взяті проби води, грунту і риби. За результатами досліджень, отруйних речовин, які б наносили шкоду фауні, не знайдено.

Відео дня

Читайте такожМор риби в Острі: вміст кисню в воді достатній для життєдіяльності водних живих ресурсів – Держекоінспекція

При цьому проби також показали, що вміст кисню у воді в 2-2,5 рази менше норми (4 міліграми кисню на 1 літр води), що пов'язано з погодними умовами: в той період синоптики фіксували температуру повітря +40...+42 градусів в тіні і температуру води до +35 градусів, що і призвело до масової загибелі риби.

"Таким чином, брак кисню став причиною масового мору риби в Дніпропетровському регіоні", - сказав Жук.

Він зазначив, що найбільше загинуло бичків, невелика кількість судака і верховодки.

У свою чергу, як повідомляє "Дніпро вечірній", напередодні директор департаменту екології і природних ресурсів Дніпропетровської обладміністрації Руслан Стрілець також заявив, що офіційна версія масового мору риби в Дніпрі - погодна.

"Причина в тому, що 28 градусів вода і в 4 рази нижча концентрація кисню у воді", - заявив він.

Читайте також"Мертвий Остер": прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом забруднення річки

За словами Стрільця, даних або фактів, які підтвердили б, що причина техногенна, немає.

"Сьогодні відповідні органи поліції ведуть слідчі дії з цього питання. Але довести, що це був злочин, не так просто. До того ж, за словами науковців, з якими я консультувався, якщо б це був викид, спливло б у сотні разів більше риби", - сказав чиновник.

"Фахівці мені сказали просту річ. Потрібно вигнати кілька барж, щоб вони постійно курсували по Дніпру, щоб від перемішування води в неї надходив кисень. Адже судноплавства на Дніпрі немає. Вода стоїть, не оновлюється – рибі перекрили кисень, ось і результат. До того ж, шлюзи перекриті, а платити за електроенергію, щоб їх відкрити, держава не хоче, а це державна ситуація", - додав він.

На думку Стрільця, якщо влада не зрозуміє всю серйозність ситуації, то мор риби буде повторюватися.