Фото УНІАН

Про це на прес-конференції повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Щороку в Україні площа рубок у заповідних об'єктах становить 44 тис. га, або понад 1 млн кубометрів деревини. Це складає близько 1/16 або 1/17 всієї офіційної заготівлі лісу в Україні», - сказав він.

Експерт підкреслив, що за законом у заповідниках заборонені суцільні вирубки лісу. Однак, як показують численні зйомки, такі вирубки все одно проводяться практично по всій території країни. У той же час, за словами Борейка, керуючі лісами часто називають проведені рубки санітарними, що дозволяє називати дерева висохлими або зараженими шкідниками і вирубувати практично будь-які обсяги лісу на будь-яких територіях, включаючи заповідні праліси Карпат.

Відео дня

Читайте такожНачальник Держекоінспекції Івано-Франківщини звільнений через знищення лісів Карпат

При цьому він зазначив, що ніхто точно не може сказати, скільки всього лісу вирубується в Україні. «Є офіційні рубки, є напівофіційні, а є браконьєрські. Останні дві категорії ніхто не враховує», - пояснив Борейко. За його словами, екологи вважають, що обсяг браконьєрських рубок в Україні приблизно дорівнює офіційним.

Експерти Київського еколого-культурного центру, грунтуючись на даних з трьох офіційних джерел – департаментів екології державних обладміністрацій, обласних управлінь лісового господарства, Міністерства екології та природних ресурсів, – підрахували обсяги рубок у заповідниках у 2013-2014 роках.

Так, за площами рубок у заповідниках лідирують Вінницька (5247 га), Закарпатська (2310 га) та Чернівецька (2081 га) області. За обсягами заготівлі на заповідних територіях деревини перше місце посідає Чернівецька область (114533 куб. м), за нею йдуть Закарпатська (87295 куб. м) і Чернігівська (64336 куб. м) області. У той же час до списку областей з найбільшою заготівлею лісу в заповідниках потрапили такі степові області як Херсонська (39076 куб. м) і Одеська (35336 куб. м).

Читайте такожЕкологи заявляють про недосконалість законодавства у сфері санітарних рубок лісу

Борейко також зазначив, що екологи за допомогою супутникових знімків за останні п'ять років оцінили динаміку вирубок лісів у Карпатському регіоні. «За 50-70 років весь ліс в Українських Карпатах буде знищений, якщо збережеться сучасна тенденція», - підкреслив він, додавши, що в Карпатах залишилося всього близько 50 тис. га давніх пралісів, і при нинішній швидкості вирубок ці унікальні ліси можуть зникнути протягом 2-3 років.

Експерт повідомив, що рубки лісів на карпатських схилах небезпечні не лише зникненням лісів. Вони також збільшують небезпеку лавин, селів і весняних паводків, оскільки сніг і вода не затримуються на схилах.

На думку Борейка, ситуація стала неконтрольованою після ухвалених змін до законодавства. Наприклад, у Лісовому кодексі України було скасовано градацію лісів на три групи. Така градація передбачала, що комерційну заготівлю лісу можна проводити лише в лісах третьої групи. Однак після скасування градації лісів заготовлі стали можливими практично на будь-якій території.

Читайте такожМоскаль з'ясував, що державні лісгоспи відправляли на експорт ліс по фіктивних документах

Також було дозволено брати ліси у приватну власність, що внесло ще більше непорозуміння в лісову сферу. «На жаль, лісами командують різні господарі: лісництва, військові, керівництво заповідників, комунальні служби і приватні компанії», - зазначив Борейко. Також експерт поскаржився на прийняті в 1995 році санітарні правила. «Згідно з цими санітарними правилами, практично будь-яке дерево можна оголосити хворим, сухим, з шкідниками і рубати», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 11 травня підтримав пропозицію Міністерства екології та природних ресурсів тимчасово припинити рубки в лісах до перегляду регуляторних актів.

Дерегуляційний офіс запропонував Мінекології проводити всі санітарні рубки виключно під контролем екологічної інспекції, заборонити суцільні санітарні рубки в горах, заповідниках і національних парках, а також зобов'язати лісгоспи продавати деревину, отриману в результаті санітарних вирубок, на аукціоні, а не за прямими договорами.