Заросли растения затянули более 20 квадратных километров Киевского водохранилища

Громадські активісти і представники науки просять Міністерство екології та природних ресурсів, Державне агентство рибного господарства України прорідити зарості цієї рослини.

Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.

Читайте такожПетиція щодо визначення долини русла річки Либідь зоною екологічного лиха прийнята до розгляду

Відео дня

"Рибальська громадськість звернулася в Міністерство екології та природних ресурсів, Агентство рибного господарства України, а також в Інститут ботаніки і Інститут гідробіології Академії наук України з офіційним листом, в якому звернула увагу на гостроту цієї проблеми і закликала негайно розробити план меліоративних заходів щодо проріджування заростей водяного горіха, але відповіді поки не отримала", - йдеться в повідомленні.

В асоціації відзначили, що через внесення в Червону книгу сьогодні водяний горіх займає тисячі гектарів акваторії водосховищ Дніпровського каскаду і річкових заток. Зокрема, за даними асоціації, зарості рослини затягнули більше 20 квадратних кілометрів Київського водосховища.

Водяний горіх перешкоджає розвитку фітопланктону - генератора розчиненого у воді кисню, без якого неможливе життя водних організмів. Під заростями горіха з-за відсутності кисню не живуть ніякі водні організми. Затягнувши природні нерестовища, рослина не дає рибі нереститися. Восени вся маса горіха опускається на дно і там гниє, що стає причиною зимового задухи риби.

Як повідомляв УНІАН, цього року почастішали випадки масового замору риби у річках України. Особливо гостро ця проблема стоїть в Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Сумській, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях (зокрема, річки Случ, Хомора, Коник, Сула, Остер). За словами голови Державної екологічної інспекції України Андрія Заїки, отруєння річок відбувається із-за попадання в них у великій кількості пестицидів і зливів промислових і комунальних підприємств. Заїка вважає, що місцеві влади могли б уникнути цієї проблеми, якби встановили норми охорони навколишнього природного середовища для підприємств, зокрема, межі водоохоронних смуг вздовж берегів річок, на яких можна розміщувати виробництво і які не можна обробляти.