Поверхня води вздовж обох берегів Сули засіяна мертвими щуками, лящами, окунями, пліткою і раками / Новости г. Ромны via YouTube

Відео про це було викладено 28 червня в інтернеті.

Зокрема, майже на півгодинному відео чоловіки пливуть на човні по річці і показують, що поверхня води вздовж обох берегів Сули засіяна мертвими щуками, лящами, окунями, пліткою і раками. Люди також коментують, що «в житті не бачили такого мору».

При цьому в соціальних мережах місцеві жителі висувають версію, що в екологічній катастрофі винне одне з місцевих підприємств, яке зливає у річку відходи.

Читайте такожМорська риба звикає харчуватися пластиком - вчені

Держекоінспекція в Сумській області оприлюднила інформацію, що 27 червня фахівці виїхали на місце і відібрали проби води. Результати аналізів показали, що в річці – і вище, і нижче м. Ромни за течією – істотно знижений рівень кисню у воді, але шкідливих стоків не виявлено.

У Держекоінспекції в області вважають, що за кілька днів до цього в Роменському районі через потужні зливи з градом були затоплені території, прилеглі до Сули, і залишки сіножатей потрапили в річку. При подальшому підвищенні температур гниття цих залишків, ймовірно, призвело до критичного зниження вмісту кисню в річці і загибелі біоресурсів.

«Питання перебуває на контролі відомства», - наголошується в повідомленні.