oda.zt.gov.ua

Про це кореспонденту УНІАН сьогодні повідомили у прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

Згідно повідомлення, екологами встановлено, що негативні наслідки із забрудненням річки Хомора та Случ ліквідовуються, а екологічна ситуація стабілізувалася та змінилася на краще.

Такі дані оприлюднені сьогодні під час виїзної наради на Понiнкiвськiй картонно-паперовій фабриці (ТОВ «ПКПФ») у Хмельницькій області.

Відео дня

Там керівники Житомирщини разом із екологами, представниками санітарно-епідеміологічної служби та керівництвом Баранiвщини оглянули очисні споруди цієї паперової фабрики.

Читайте такожНа Житомирщині через забруднення двох річок оголосили надзвичайну ситуацію

Дорогою на Хмельниччину вони також перевipили стан річки Хомора у селищі Першотравенськ Баранівського району та на межі Житомирської i Хмельницької областей. "Зараз стан piчки набагато кращий, адже розпочався процес самовiдновлення",- зазначають в ОДА.

Водночас на нараді прозвучало, що зараз першочерговим є припинення накопичення шкідливих речовин у річках та остаточна ліквідація наслідків забруднення.

Присутні на нараді керівники Понінківської картонно-паперової фабрики (ТОВ «ПКПФ») з Хмельниччини розповіли, що на фабриці модернізовано очисні споруди та вжито інших заходів для того, щоб у річку Хомора з підприємства не потрапляли отруйні речовини.

Читайте такожНа Львівщині екологи встановлюють причини загибелі риби в річці Думна

На нараді домовлено укласти у майбутньому меморандум на рівні Житомирської, Хмельницької та ряду інших областей, де буде визначено чіткий план подальшого подолання негативних екологічних наслідків у річках Случ та Хомора.

Як повідомляв УНІАН, на початку травня цього року в Баранівському районі Житомирської області після нетривалої стабілізації екологічної ситуації знову були забруднені дві річки Случ та Хомора.

Вода потемніла і набула неприємного різкого запаху.

Управління ДСНС в області оголосило надзвичайну ситуацію природного характеру об`єктового рівня, пов`язану з масовою загибеллю водних біоресурсів: риби, молюсків, водної рослинності та інших водних організмів. Відповідні служби проводили знезараження та заходи з недопущення поширення забруднення на інші території.

oda.zt.gov.ua

За версією Житомирської ОДА, ситуація із забрудненням річок склалася внаслідок несанкціонованого скиду відходів виробництва одного з підприємств смт Понінка Хмельницької області (ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика») у річку Хомора, яка є притокою річки Случ та неналежного функціонування очисних споруд в місті Полонне. За фактом забруднення річок у Баранівському районі прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Читайте такожНардепи з УКРОПУ просять міністра екології запобігти екологічній катастрофі на річках Случ і Хомора

За інформацією Житомирської ОДА, Держекоінспекція у Хмельницькій області провела перевірку на фабриці і встановила, що її очисні споруди експлуатуються з порушенням, оскільки виявлено перевищення встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у річку Хомора.

За фактами виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства керівнику підприємства видано припис про усунення виявлених порушень, а відповідальну посадову особу підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за статтею 59 КУпАП.

Під час обшуків на підприємстві виявили труби водовідведення очисних споруд, з яких безпосередньо в річку Хомору здійснюються викиди (ймовірне джерело забруднення - УНІАН), відібрано зразки води у різних місцях річки, вилучено відповідну документацію, тощо.