Фото УНИАН

«Одразу, коли було повідомлено про цей факт, ми з’ясували ситуацію в наших підприємствах, кому належить деревина. Адже в лісовій галузі задіяні різні постійні лісокористувачі, які реалізують та експортують деревину», - зазначила вона.

Читайте такожДержлісагентство планує залучити турецьку техніку для боротьби з лісовими пожежами

Христина Юшкевич пояснила, що на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73 % лісів, а 27 % - іншим постійним лісокористувачам, таким як комунальні підприємства, облагроліс, лісгоспи Міноборони.

Відео дня

«Щодо ситуації на Закарпатті, то зараз триває слідство. Можу сказати, що близько 250 кубометрів лісу були придбані у наших лісгоспах Закарпаття. Ми все перевірили, на цю деревину є всі документи, і це дійсно дрова. Стосовно законності вивозу всієї іншої деревини, то необхідно залучити незалежних експертів, які б дали свій висновок щодо того, чи є ця деревина дровами», - підкреслила Перший заступник Голови Держлісагентства.

На уточнююче питання щодо припинення повторення подібних ситуацій, Христина Юшкевич зазначила, що загалом це необхідно вирішувати комплексно.

«Ми працюємо в напрямку запровадження єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів, що дозволить викорінити проблему незаконного її вивозу. Такий облік дасть нам змогу проводити маркування, ми будемо бачити вид деревини, з якої лісосіки вона заготовлена, шлях руху до покупця», - повідомила Перший заступник Голови Держлісагентства.

Також вона зазначила, що для постійних лісокористувачів у сфері управління Держлісагентства облік введено майже на 100 %. Як повідомила Христина Юшкевич, якщо зараз встановлюється факт порушення, то в залежності від його виду видаються догани або особу звільняють.

«Якщо єдиний електронний облік деревини ми введемо для всіх постійних лісокористувачів, я маю на увазі також для тих 27 % в інших сферах управління, то зможемо залучити і органи митного контролю, і правоохоронні органи. Це допоможе попереджувати, оперативно виявляти та реагувати на порушення», - наголосила Христина Юшкевич.