В лесах продолжают незаконно добывать янтарь, уничтожая природу / vlada.io

Черговий рейд журналістів «Четвертої влади» на Волинь виявив величезні нелегальні розробки родовищ бурштину.

Відзначається, що в Рівненській області, розмах роботи нелегальних копачів залишає важке враження: безліч людей здобувають цінний камінь, над лісом стоїть гул сотні мотопомп, замість дерев залишається болотиста пустка.

Розробки пошкодили залізницю біля райцентру Володимерець. Нагадаємо, що побудована поляками вузькоколійка є однією з визначних пам'яток Рівенщіни. Однак копачі бурштину підмили насип, через що дорогу довелося закрити на ремонт.

Читайте такожАктивісти оприлюднили приголомшливе відео з рейду місцями нелегального видобутку бурштину

Журналісти відзначають, що бурштинові розкопки тягнуться уздовж всієї довжини вузькоколійки. Місцями — це просто викопані лопатами ями, місцями — лунки від мотопомп з болотною водою. Як розповіли місцеві жителі, в цьому місці поїзд робить зупинку просто в лісі, щоб висадити у чергову «клондайку» копачів , які набиваються у вагон з інвентарем. Фактично копачі знищують транспорт, який самі ж використовують для поїздок за каменем.

Залізничники розповіли, що неодноразово скаржилися на копачів в міліцію, прокуратуру та СБУ, але правоохоронці не вживають жодних заходів.

За словами місцевих жителів вдень тут працює близько 100 мотопомп. Журналісти повідомляють, що добовий хабар з однієї помпи правоохоронцям становить 1000 доларів. Отже, за добу правоохоронці мають близько 100 тисяч доларів США. Таких клондайків на Волині десятки.