Рыба / Фото УНИАН

Витрати на запуск у Київській області рибного патруля, який створюється за прикладом Національної поліції, щоб замінити рибоохорону, становитимуть 15 млн грн, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на голову Державного агентства рибного господарства Ярему Коваліва.

«Для запуску пілотного проекту у Київській області оптимальний варіант фінансування становить 15 млн грн», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожДержрибагентство пропонує давати три роки тюрми за електролов риби

Відео дня

У прес-службі зазначили, що в державному бюджеті на 2016 рік є необхідні кошти, однак для того, щоб цілеспрямовано використовувати їх на фінансування рибного патруля, необхідно прийняти проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», який буде винесено на розгляд Верховної Ради найближчим часом.

Голова Держрибагентства зазначив, що вказані кошти будуть використані, зокрема, для забезпечення патруля паливом і придбання нових потужних човнів, а також для поповнення фонду оплати праці.

«У рибінспекції, яку ми зараз ліквідовуємо, ми постали перед проблемою зношених і застарілих човнів, відсутністю в інспекторів пального для виходу в рейд. Звичайно, це не створює умов для ефективної роботи, більш того, є основою для корупції. За рахунок внутрішньої оптимізації ми збільшуємо інспекторам зарплату з 1,5 до 4 тис. грн», - цитує Коваліва прес-служба.

У прес-службі зазначили, що оновлення технопарку дасть змогу створити якісно нову систему контролю на водоймах. Наприклад, у Київській області рибоохорона сьогодні використовує катери потужністю переважно у 50 кінських сил. Нові будуть у 2-3 рази потужніші. Вони споживатимуть менше пального і водночас розвиватимуть швидкість до 100 км за годину. Безпілотники, які відомство також планує задіяти для охорони порядку, дозволять раціонально використовувати технічний і людський ресурс. У середньому ширина річки становить 2 км, водосховища – 10 км. За допомогою апарата з радіусом охоплення 4 км рибні патрульні зможуть відстежувати інформацію на водоймі, не витрачаючи часу і паливо на те, щоб дістатися з одного берега на інший.

Читайте такожНа Київському морі планують відкрити "рибну біржу"

Довідка УНІАН. Міністерство аграрної політики і продовольства спільно з Держрибагентством ініціювало створення в Україні рибного патруля, який почне роботу в 2016 році і замінить рибоохорону. Пілотний патруль запускається в Києві та Київській області. Штат патруля формується на основі конкурсу, який стартував у грудні 2015 року і завершився наприкінці лютого 2016 року. Держрибагентство має намір запустити київський патруль навесні 2016 року.

Держрибагентство також має намір до кінця 2016 року впровадити в Україні електронну систему контролю за промисловим та любительським виловом риби за прикладом Естонії та Норвегії. Зокрема, відомство з допомогою естонського програмного продукту має намір відстежувати діяльність промислових риболовецьких підприємств (вихід на воду, прибуття в рибоприймальний пункт, фактичний вилов риби, використовувані знаряддя лову). Крім того, передбачено запровадити спеціальні програми для мобільних пристроїв, які, крім промисловців, відстежуватимуть також вилов рибалок-любителів.