REUTERS

Про це повідомила на колегії перший заступник голови Держлісагентства Юшкевич Христина.

«Ми пропонуємо створити в системі Держлісагентства мисливську службу, яка з урахуванням досить хорошої практики Національної поліції та рибного патруля буде перезавантажена, і будуть набрані хороші фахівці з метою контролю мисливського господарства», - сказала Юшкевич.

За її словами, аналогічні служби працюють в Німеччині, Польщі, Словаччині, Угорщині та інших європейських країнах. В Україні служба буде стежити за використанням і схоронністю мисливських угідь, а також підтримання популяції тварин.

Відео дня

Читайте такожМисливські організації пропонують удвічі збільшити штрафи за браконьєрство

Крім того, Держлісагентство має намір у 2016 році поширити єдину практику електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів у країні, щоб мінімізувати оборот неврахованого дерева. З тією ж метою відомство пропонує на нормативному рівні зобов'язати всіх лісокористувачів продавати деревину на аукціонах.

«Ми пропонуємо, щоб вся деревина обов'язково виставлялася на продаж на аукціонах, як для внутрішнього ринку, так і на зовнішній ринок. Ніяких привілеїв для юридичних або фізичних осіб бути не може», - підкреслила Юшкевич.

Держлісагентство також планує запустити спеціальний портал, де буде міститися інформація про всі інвестиційні проекти в лісовому господарстві. Однак, як зазначила Юшкевич, процес залучення інвестицій в галузь ускладнюється тим, що відомство не володіє повною інформацією про стан лісів в Україні. Останній облік лісів проводився в 1996 році, агентство ініціює проведення нового обліку.

Читайте такожНа Волині лісники зафіксували 4 гектари засохлих насаджень сосни (фото)

Довідка УНІАН. За даними Держлісагентства, у зв'язку з недосконалим обліком в Україні зростає потенціал тіньової торгівлі деревиною. Обсяг тіньового ринку становить близько 20%, або 2 млрд дол. При загальній річній рубці в 14-15 млн куб. м обсяг «чорного» лісу сягає 3 млн куб. м.

В управлінні Держлісагентства знаходяться 74% лісів країни. Решта 26% належать іншим лісокористувачам, які, за офіційними даними, в рік рубають близько 1,5 млн кубометрів лісу.