Ученые зафиксировали движение ледников / Скриншот

Вивчаючи рух льодовиків на схилах Каракоруму, швейцарські гляціологи підготували набір коротких відеороликів.

У статті, опублікованій в журналі Cryosphere, йдеться, що головною метою вчених було бажання зрозуміти, чому поведінка льодовиків цієї гірської системи, що знаходиться в Центральній Азії, є настільки непередбачуваною та мінливою, передає центр ФОБОС.

Про цей феномен відомо вже понад 50 років, але поки немає уявлень про те, що ж насправді відбувається з ними. Анімації стали наочним способом оцінити зміни льодовиків з плином часу.

Відеоролики були отримані завдяки даним з трьох супутників NASA, які стежили за станом льодовиків Каракоруму з 1990 до сьогодні.

В цілому за цей час накопичилося кілька мільярдів знімків, які вчені об'єднали і стиснули в ролики довжиною приблизно в одну-дві секунди. Це відповідає тому, якщо б час прискорився у 800 мільйонів разів. Таке сильне тимчасове стиснення дозволило гляциологам вперше поглянути на те, як по поверхні Землі рухаються цілі льодовики, а не їх окремі частини, а також розрахувати швидкість переміщення того чи іншого льодовика і провести порівняльний аналіз.

Відео BorealeOne