REUTERS

Понад 606 тисяч людей загинули за 20 років через лиха, викликані кліматичними змінами, в результаті яких держави втратили в цілому до шести трильйонів доларів, йдеться в доповіді, підготовленій офісом ООН зі зменшення небезпеки лих (БСРБ), передає РИА Новости.

"Погодні умови і клімат є основними причинами небезпек під час лих, і ця доповідь показує, що світ розплачується за це високою ціною людських життів. Економічні втрати є основними викликами для розвитку в багатьох менш розвинутих країнах, які намагаються боротися зі зміною клімату і бідністю. У довгостроковій перспективі, угода в Парижі на COP-21 про скорочення викидів парникового газу буде значним внеском у скорочення збитків і втрат через катастрофи, які частково викликані глобальним потеплінням і збільшенням рівня моря", — заявила, представляючи доповідь, спеціальний представник ООН зі зменшення небезпеки лих Маргарета Вальстрем (Margareta Wahlstroem).

Читайте такожКемерон: Великобританія направить майже 9 мільярдів доларів на вирішення екологічних проблем

Відео дня

За даними БРСБ ООН, понад 90% всіх великих катастроф, що відбулися за останні 20 років, були спричинені метеорологічними та природними катаклізмами. З 1995 року за лих, викликаних кліматичними змінами, загинули 606 тисяч осіб, а близько 4,1 мільярда людей були поранені, які перебували в тяжкому становищі або були змушені залишити свої будинки. Найбільше від природних катаклізмів страждають США, де відбулося 472 подібних випадки, Китай (441), Індія (288), Філіппіни (274) та Індонезія (163).

Фінансові втрати держав через природні катастрофи також значні, проте в більшості випадків реальні цифри замовчуються. Так, 1,891 трильйона доларів, які країни втратили із-за катаклізмів за 20 років, насправді є лише 35% від імовірної загальної суми. За оцінками БРСБ ООН, реальні втрати через природні катастрофи, включаючи цунамі і землетруси, за цей час можуть становити до 6 трильйонів доларів.