океан / dive.info

Потоки відходів, що включають в себе, як встановили природоохоронні органи, ртуть, миш'як, хром і марганець у кількостях, що перевищують максимально допустимі рівні споживання людиною, пройшли вниз за течією Ріу-Досі понад 500 кілометрів, передає Lenta.ru з посиланням на BBC News.

Раніше ці сполуки стримувалися дамбою на залізному руднику, яка обвалилася два тижні тому. Фахівець з гідробіології Андрес Ручьї зазначив, що в разі потрапляння відходів в Атлантику вони чинитимуть руйнівну дію на акваторію океану.

Читайте такожБіологи розслідують масову загибель китів біля берегів Аляски

Відео дня

Ручьї повідомив, що ділянка річки, яка впадає в океан, є місцем для життя для багатьох рідкісних видів тварин, зокрема, черепах, дельфінів і китів. Відходи виробництва можуть порушити харчові ланцюжки на південному сході Бразилії і половини південної частини Атлантичного океану протягом мінімум ста років, вважає він.

Експерт-хімік Алойзью да Сілва Фільо Феррао зазначив, що техногенна катастрофа вже призвела до втрати екосистемою річки низки видів тварин, причому деякі з них є ендемічними. Відходи можуть призвести до зниження рівня кисню у воді та зменшення родючості сільськогосподарських угідь.