Озеро Ханка / Фото: earthobservatory.nasa.gov

Найбільше на Далекому Сході озеро Ханка розливається і виходить з берегів через те, що китайська сторона змінила напрям річки, повідомив в ході міжнародного екофоруму "Природа без кордонів" директор Біолого-грунтового інституту ДВО РАН, академік РАН Юрій Журавльов, передає РИА Новости.

"Вона (Ханка — прим.) затопила навколишню низовину, розмила дороги, будинки, перервала сполучення. Є пропозиція прокласти канал, який би відновив природний стан низовини на берегах Ханки і забезпечив скидання води на північ. Розкрилася транскордонна проблема: Ханка, можливо, переповнюється тому, що на китайська сторона змінила напрямок руху річки Сунгачи. Якщо вона раніше скидала води північніше Лісозаводська, то тепер значна частина скидається у Приханскайську долину, звідти — в Ханку. Ніхто на даний момент не знає точної цифри цих скидів", — сказав учений.

Читайте такожГігантська воронка на Ямалі перетворюється на тундрове озеро (фото)

Відео дня

За його словами, зараз немає системного спостереження за цими питаннями, тому не можна з точністю прогнозувати ці події. "Ми намагаємося створити бліц-програму, за якою ми отримаємо максимум інформації про Ханку і зможемо запропонувати ефективне рішення проблеми. На форумі ми плануємо створити транскордонну комісію з цього питання, щоб ми знали внесок кожної країни в цей катастрофічний процес", — додав Журавльов.

Як повідомив журналістам глава краю Володимир Миклушевский, вже є перші результати досліджень науковців, які дозволять зробити перші висновки. "Ханка — транскордонне озеро, частина його належить нашим китайським партнерам, тому це повинна бути спільна робота, міжурядову угоду щодо вирішення проблеми підвищення рівня води", — сказав губернатор.

Довідка. Ханка — найбільша прісноводна водойма в Далекого Сходу (площа — 4 070 квадратних кілометрів), знаходиться на межі Приморського краю та провінції Хейлунцзян (КНР). На озері організовано міжнародний російсько-китайський Ханкайський заповідник. В озері мешкає близько 75 видів риб, деякі з них занесені в Червону книгу РФ.