Фото УНИАН

Про це на брифінгу заявив виконуючий обов'язки глави Мінекології Сергій Курикін.

«Потужностей нашого міністерства не вистачає. Ми дуже вдячні Міністерству внутрішніх справ за їх зусилля, але, очевидно, загальних зусиль на сьогодні поки недостатньо для того, щоб ці недоліки виправити. Ми дуже сподіваємося цю роботу вивести на новий рівень», - сказав Курикін.

Читайте такожВ Україні скасовують усі видані цього року дозволи на видобуток бурштину

Відео дня

За його словами, однією з проблем незаконного видобутку бурштину є відсутність нормативно-правової бази, яка б забезпечувала інтереси місцевого населення і підприємств, бажаючих займатися легальним видобутком бурштину.

«На сьогоднішній день в рамках своєї компентенції ми відпрацьовуємо питання нормативно-правової бази», - додав глава міністерства.

При цьому він підкреслив, що поряд з удосконаленням нормативно-правової бази для легалізації видобутку бурштину необхідна активна боротьба з незаконними здобувачами цінного каменю.

«З одного боку, це вдосконалення існуючої нормативно-правової бази, тобто введення видобутку в прийнятні для суспільства правові рамки. З іншого боку, це безкомпромісна боротьба з нелегальним видобутком, яка завдає величезний екологічний збиток і одночасно призводить до збитків у державі», - зазначив Курикін.

У той же час, відповідаючи на питання журналіста щодо незаконного видобутку в Закарпатті цінного облицювального каменю андезиту, глава Мінекології повідомив, що від місцевої влади, яка здійснює нагляд за користуванням надр, ніяких претензій з цього питання протягом 2014-2015 років в Міністерство екології та Державну службу геології та надр не надходило.

«Я не виключаю того, що там можуть бути порушення. Ми будемо приділяти підвищену увагу і будемо вивчати це питання», - зазначив Курикін, уточнивши, що в Закарпатській області є 28 родовищ, де можна добувати андезит. При цьому він повідомив, що на видобуток цього каменю в Україні видано 7 ліцензій.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Закону України «Про видобування та реалізацію бурштину».

Очікується, що прийняття даного закону дозволить знизити криміногенну обстановку в поліських районах Житомирської, Рівненської і Волинської областей, буде сприяти скороченню незаконного видобутку бурштину.

У середині липня Міністерство екології та природних ресурсів України повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії видаватися не будуть на період розробки прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

22 липня віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський, який подав у вересні поточного року у відставку, доручив Міністерству екології та природних ресурсів і Державній службі геології та надр розробити зміни до законодавства для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в країні.

Віце-прем'єр відзначив необхідність підготовки комплексної програми розвитку галузі видобутку бурштину, яка буде сприяти розвитку регіону за рахунок легального і прозорого механізму використання надр.

За його словами, в цій сфері повинно працювати одне держпідприємство, яке буде здійснювати видобуток та реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках.

При цьому в Міністерстві екології та природних ресурсів повідомили, що в разі відсутності позитивних результатів щодо легалізації видобутку бурштину на територіях, де ведеться його незаконний видобуток, можливо введення особливого режиму діяльності. Зокрема, обмежено пересування, введені більш жорсткі правоохоронні заходи, а також ряд інших заходів, спрямованих на вирішення проблеми.

Довідка УНІАН. Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому відрізняється найвищим в світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.