otdyhaem.com.ua

Такі дані повідомляє журнал Nature, передає Лента.ру.

Попередня точка зору, згідно якої на планеті близько 400 мільярдів дерев, ґрунтувалася на матеріалах супутникової зйомки. Цей метод дозволяє встановити території, на яких ростуть ліси, але не дозволяє оцінити їх щільність, що і стало джерелом помилки. Робота міжнародної групи вчених під керівництвом Томаса Кроутера з Нідерландського інституту екології внесла уточнення в ці дані.

Дослідження показало, що з того часу, коли людство почало займатися сільськогосподарською діяльністю (приблизно 12 тисяч років тому), кількість дерев у світі зменшилося на 46 відсотків. Щороку їх стає менше на 15 мільярдів. Навіть у місцях із теплим вологим кліматом, сприятливим росту дерев, лісу можуть бути відсутніми з вини людини.

Відео дня

Читайте такожДеструктивний характер природних явищ може змусити людей стати краще - вчені

«Масштаби впливу людини дивні. Зрозуміло, ми припускали, що людська діяльність буде відігравати важливу роль, але я не очікував, що це виявиться вирішальним фактором, що визначає щільність росту дерев», — зазначив Кроутер.

Згідно з доповіддю, з точки зору щільності лісів, найбільш благополучними регіонами є Північна Америка, Скандинавія і Росія.

Читайте такожУ Росії не вщухають пожежі: за добу на Далекому Сході згоріло майже 1,2 тисячі гектарів лісу

Раніше УНІАН повідомляв, що щорічно в об'єктах природно-заповідного фонду (ПЗФ) України на рубки доводиться 35,6 тис. га або 1,1% всієї території фонду, при цьому вирубується майже 1 млн кубометрів деревини, що становить одну п'ятнадцяту щорічної заготівлі деревини в країні.