Держрибагентство скасує низку власних адміністративних послуг на 30%

Як повідомила УНІАН прес-служба відомства, відповідна пропозиція міститься в розроблених Держрибагентством змінах до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Як пояснив голова Держрибагентства Ярема Ковалів, зазначена ініціатива зумовлена тим, що ліцензування риболовецьких підприємств фактично марне, і при цьому породжує додаткову бюрократію та корупцію.

«Зараз ліцензія не має реального функціонального змісту: вона не закріплює ні квоти, ні частку на вилов, ні матеріально-технічні засоби для лову. По своїй суті видача ліцензії на сьогодні є бюрократією і підставою для чергових непрозорих доходів чиновників, оскільки, незважаючи на відсутність реального функціоналу, працювати без ліцензії підприємства не мають права», - цитує Коваліва прес-служба Держрибагентства.

Відео дня

У відомстві також зазначають, що, за даними єдиного ліцензійного реєстру, станом на липень 2015 року в галузі рибного господарства на підставі ліцензії здійснювало діяльність 1041 підприємство. У разі затвердження пропонованих Держрибагентством змін таких суб'єктів залишиться лише 35 – саме стільки підприємств здійснюють лов у водах міжнародних юрисдикцій. Стосовно цих компаній необхідність отримання ліцензії у відповідності з вимогами міжнародних регулюючих організацій збережеться.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють, що через півроку риба подешевшає

Крім цього, в агентстві повідомили про намір скоротити строк видачі дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів з 30 до 10 днів.

Як наголосив Ковалів, «через затягнуту процедуру отримання дозволу на вилов рибалки іноді отримують його тоді, коли рибопромисловий сезон вже добігає кінця. Ми оптимізували роботу агентства та скорочуємо термін розгляду документів утричі - до 10 днів. Упевнені, це є суттєвим спрощенням для роботи бізнесу в галузі», - підкреслив очільник відомства.

Він також повідомив, що в рамках дерегуляції Держрибагентство скасує низку власних адміністративних послуг на 30%.

Як повідомляв УНІАН, раніше Ковалів заявляв про намір Держрибагентства відмовитися від практики видачі квот на промисловий вилов риби, щоб спростити процес державної реєстрації для суб'єктів господарювання рибної галузі.

За словами Коваліва, потенціал української рибної галузі дозволяє розраховувати на збільшення вилову риби в країні у 4-5 разів за умови ефективного реформування цієї сфери.

За даними Держстату, вилов риби та інших водних живих ресурсів в Україні в 2014 році, без урахування тимчасово окупованої Росією території Криму, зріс на 9,3% порівняно з 2013 роком - до 91,2 тис. тонн.