vlada.io

Як передає кореспондент УНІАН, про це Машковський сказав сьогодні в ОДА на нараді за участю правоохоронців з питань протидії незаконному видобутку бурштину в області.

"Коли я чую сьогодні заяви про те, що незаконний видобуток бурштину в області припинено, то я не був би настільки оптимістичним. Нам потрібно ще працювати у цьому напрямку", - підкреслив він.

"У мене інші дані, зокрема, що сьогодні росте збурення людей у північних районах області, що у них забрали можливість заробітку (через припинення незаконного видобутку бурштину -УНІАН)",- додав Машковський.

Відео дня

Водночас голова ОДА зазначив, що цей незаконний видобуток, кримінальні елементи, незаконна скупка та контрабанда бурштину становлять небезпеку для суспільства, та закликав припинити це. "Я вважаю, що те, що зараз там відбувається, є загрозою області та національній безпеці держави", - підкреслив Машковський.

На нараді заслухали звіти правоохоронців, екологів, лісівників, голів райдержадміністрацій тих районів, де проводився незаконний видобуток бурштину. Вони заявили, що станом на сьогодні в області припинено промисловий видобуток бурштину (мотопомпами - УНІАН), однак кустарним способом - лопатами вручну - цей видобуток ще продовжується.

Правоохоронці та інші члени міжвідомчих груп прозвітували про кількість проведених рейдів та виявлених правопорушень у вказаній сфері, зазначаючи при цьому, що очікують якнайшвидшого прийняття, зокрема, законопроекту "Про видобування та реалізацію бурштину", що прийнятий Верховною Радою 23 квітня у першому читанні.

Читайте такожНа Житомирщині готують програму рекультивації знищених копачами бурштину земель

Машковський, серед іншого, доручив відповідним службам підрахувати, скільки для цієї рекультивації та відновлення пошкоджених копачами земель потрібно коштів, та заявив про намір обласної влади виділити гроші на це з обласного бюджету.

Для зняття соціальної напруги на півночі області на нараді також вирішено посилити заходи з працевлаштування безробітного населення північних регіонів Житомирщини.

Як повідомляв УНІАН, 8 липня УМВС в Житомирській області запевнило, що нелегальний видобуток бурштину в регіоні припинено.

Сьогодні, 10 липня, президент України Петро Порошенко заявив, що спецоперації із затримання осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину, будуть завершені наступного тижня.

"Операції із затримання злочинців, які забезпечують фінансування кримінального світу кримінальним видобутком бурштину, будуть завершені на наступному тижні", - сказав він.