Знищені землі збираються відновлювати / Фото УНІАН

Про це кореспондента УНІАН повідомили у прес-службі УМВС України у Житомирській області з посиланням на начальника відомства Валерія Рудика.

За його словами, міліція ініціює перед Житомирською обласною радою та іншими органами місцевого самоврядування розробку програм з рекультивації земель, пошкоджених у результаті роботи «варварських копалень».

Також Рудик підкреслив, що зусилля міліції спрямовані на виявлення та документування тих, хто закуповував незаконно видобутий бурштин, і організаторів цього нелегального бізнесу з мільйонними прибутками. Нині міліція розслідує понад 50 відповідних кримінальних проваджень.

Відео дня

Рудик нагадав, що з середини червня цього року на території північних районів області збільшено кількість рейдових мобільних груп, які виявляють та припиняють факти незаконного видобутку бурштину.

"Правоохоронці разом з працівниками СБУ, екологічної інспекції, лісівниками затримують порушників та техніку. Станом на 9 липня незаконні копальні не працюють в жодному із районів Житомирщини", - підкреслив він.

За словами начальника УМВС у Житомирській області, проблема незаконного видобутку бурштину є багаторівневою і потребує комплексного підходу.

Читайте такожМіліція запевняє, що нелегальний видобуток бурштину на Житомирщині припинено"Тому до її вирішення нині задіяно усі зацікавлені сторони: від місцевого населення та органів самоврядування до влади і народних депутатів", - сказав він.

Правоохоронці запропонували і реалізують свою програму дій з наведення порядку у районах нелегальних копалень, у тому числі сприяють створенню спеціальних громадських формувань з охорони лісів.

Як повідомив УНІАН начальник Олевського райвідділу міліції Віктор Думан, з початку року до райвідділу надійшло більш як 80 заяв та повідомлень, пов’язаних із незаконним видобутком бурштину у районі.

"Кожен випадок перевірявся, але лише у 14 з них були встановленні ознаки кримінальних діянь і відповідно відкриті провадження за ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Ще 26 звернень приєднанні до уже наявних справ, в інших – інформація не підтверджувалась", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 8 липня, Управління МВС України у Житомирській області відзвітувало про припинення нелегального видобутку бурштину на Житомирщині.