REUTERS

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у середу на своїй 39-ї сесії вимагає, щоб Росія і США надали гарантії того, що нафтове освоєння Чукотського моря не завдасть шкоди природі заповідника на російському острові Врангеля, повідомляє РИА Новости з посиланням на Greenpeace.

"В Бонні, на своїй 39-ї сесії комітету всесвітньої спадщини вимагає, щоб Росія і США представили гарантії того, що нафтове освоєння Чукотського моря не завдасть ніякої шкоди об'єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Природний комплекс заповідника "Острів Врангеля". Це повинно бути зроблено, перш ніж почнуться будь-які роботи в районі заповідника", — йдеться в повідомленні.

Читайте також Активісти Greenpeace на каяках намагалися заблокувати бурову платформу Shell

Відео дня

Як зазначає екологічна організація, "Роснефть" минулого року почала сейсморозвідку в прилеглому до заповідника районі, компанія Shell планує розпочати розвідувальне буріння в Чукотському морі в липні. Shell визнає, що в разі великої аварії нафтове забруднення потрапить в Росію і може дійти до острова Врангеля, але не пропонує заходів, щоб цього запобігти.

"Комітет тільки що ухвалив резолюцію, яка пропонує Росії запросити на острів Врангеля моніторингову місію Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Міжнародного союзу охорони природи, щоб експерти змогли оцінити ступінь загрози. Крім того, комітет висловлює тверду вимогу припинити будівництво військових об'єктів у межах заповідника "Острів Врангеля", яке веде російське міністерство оборони", — уточнюють в Greenpeace.

"Ми сподіваємося, що Росія і США наслідуватимуть рекомендації комітету і спільно вживатимуть заходів, щоб запобігти шкоди заповіднику "Острів Врангеля". Це унікальна арктична територія, яка необхідна для збереження білих ведмедів, декількох видів китів і сотень рідкісних та ендемічних видів. Нафтове освоєння та будівельні роботи представляють для них пряму загрозу", — розповів координатор проекту з всесвітньої спадщини Greenpeace Росії Андрій Петров.

Читайте такожЮНЕСКО засудила знищення джихадистами старожитностей Іраку

Крім того, комітет у середу ухвалив рішення ще по трьох об'єктах всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Росії. Він вимагає, щоб Росія відмовилася від будівництва трубопроводу в Китай через "Золоті гори Алтаю", і закликав уряди обох країн розглянути альтернативні маршрути траси. Якщо країни не прислухаються до рекомендацій, цей об'єкт буде включений в список "всесвітньої спадщини під загрозою". Комітет повторив свою вимогу відкликати ліцензію на видобуток золота в "Незайманих лісах Комі". Що стосується "Вулканів Камчатки", комітет вимагає оцінити плани будівництва каскаду ГЕС поблизу об'єкта всесвітньої спадщини.