flickr.com/7728475@N07

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що вводить заборону на дрифтерний лов риби з 1 січня 2016 року. Заборона торкнеться як вітчизняних, так і зарубіжних судів. Відповідний документ опублікований на офіційному порталі правової інформації, передає ТАСС.

Як підкреслила раніше голова Ради Федерації Валентина Матвієнко, яка є одним з авторів документа, закон спрямований "на збереження економічної безпеки країни і поліпшення соціально-економічного становища прибережних регіонів".

Відео дня

"Дрифтерний промисел лососю, що здійснюється у виключній економічній зоні Росії не одне десятиліття, наносить величезну шкоду біоресурсам світового океану", - констатувала спікер РФ. За її словами, регіони Далекого Сходу всі останні роки наполегливо вимагали негайної заборони дрифтерного лову. "Але, на жаль, через потужний тиск зацікавлених лобістів цей закон прийняти не вдавалося. Сьогодні ситуація інша", - підкреслила Матвієнко.

Читайте такожУ WWF заявили про загрозу вимирання лосося в Росії

Вона нагадала, що ще в 1991 році Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, згідно з якою рекомендувала всім країнам накласти мораторій на дрифтерний спосіб вилову риби. "Всі країни, крім Росії, США та Канади, заборонили дрифтерний лов у відкритому морі й, крім того, у виняткових економічних зонах", - уточнила сенатор.

За словами Матвієнко, різниця полягає в тому, що "в США та Канаді він (дрифтерний лов) жорстко регламентується і ведеться короткими тенетами не більше 500 метрів". "У нас кожне судно виставляє порядки з дрифтерних тенет завдовжки не менше 32 км", - уточнила вона, додавши, що у США та Канаді "всі судна щодня доставляють улови на берег в порти своїх країн, а улови і продукція дрифтерного промислу, отримані в російських водах, спрямовуються виключно на експорт на зовнішні ринки".

Спікер верхньої палати парламенту зазначила, що рішення про заборону дрифтерного лову набирає чинності 1 січня 2016 року, щоб "у тих власників суден, які займалися дрифтерним ловом, була можливість зайнятися їх переобладнанням".

Читайте такожУряд Японії прокоментував заборону Росії на дрифтерний промисел

У 2014 році дрифтерний промисел тихоокеанського лосося у виключній економічній зоні РФ здійснювали 16 російських і 35 японських судів.

Дрифтерний промисел - це лов риби, що плаває в поверхневих шарах води, за допомогою тенет (дрифтерів) довжиною до декількох кілометрів. У такі тенета крім риби потрапляють різні морські ссавці, птахи та інші організми. За це дрифтерний промисел одержав назву "стіна смерті".