Rebecca Baldwin / Alberta Environment and Parks

Уряд канадської провінції Альберта запускає кампанію по боротьбі зі змиванням акваріумних рибок в туалет. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на CBC News.

За словами влади, золоті рибки розміром з обідню тарілку розмножуються як кролики від Летбриджа до Форту Мак-Мюррея. Наприклад, акваріумні риби 40 видів були виловлені з біологічного ставка — штучно створеної водойми, призначеного для очищення стічних вод — на території муніципалітету Вуд Буффало.

«Це дійсно страшно, оскільки означає, що вони розмножуються в дикій природі, збільшуються в масі і здатні пережити зиму в умовах півночі», — зазначила експерт Кейт Уїлсон (Kate Wilson) зі Служби охорони навколишнього середовища і парків в Альберті. За її словами, кампанія під назвою Don't Let It Loose (з англ. «не дай їй піти») спрямована на інформування жителів про небезпеку потрапляння декоративних риб на волю.

Відео дня

Читайте такожКілька тисяч золотих рибок можуть знищити екосистему озера в штаті Колорадо (фото, відео)

«Приблизно третина інвазивних видів (тварин, що вийшли за межі ареалів свого перебування у результаті діяльності людини — ред), які загрожують природному водному середовищу, попадають у водойми з акваріумів», — сказала фахівець.

Кампанія націлена на зоомагазини, сервісні компанії, які працюють з власниками акваріумів і закритих водойм, а також на релігійні групи, учасники яких вважають, що звільнення тварин поліпшить їх карму.

Золота рибка (лат. Carassius auratus) — вид прісноводних риб роду карасів. Виведена в Китаї більше тисячі років тому. У 1728 році золоту рибку привезли в Європу, а на 1745-му король Франції Людовик XV подарував золотих рибок законодавцеві мод того часу Маркізу де Помпадур. З тих пір цей вид став одним з найпопулярніших серед акваріумістів. Існують десятки порід, які відрізняються формою тіла, положенням і розміром очей, забарвленням (від сріблястого до яскраво-червоного та чорного).

Як уточнює BBC News, в Канаді золоту рибку вважають інвазивним видом: влада побоюється, що вона може завдати шкоди місцевим екосистемам.