Flickr / karawho

Різке обміління озера Байкал, що спостерігається з початку року, може повторитися, вважає в. о. директора Байкальського інституту природокористування Сибірського відділення (БІП СВ) РАН, доктор географічних наук Ендон Гармаєв.

"Сьогодні вже ніхто не ризикує робити конкретні прогнози в частині того, що чекає на Байкал у найближчі роки, але те, що загроза благополучного стану водойми є, - очевидно", - сказав учений ТАСС.

Обмілінню найбільшого в світі резервуара прісної води сприяють глобальне потепління і відсутність опадів, а також втручання людини.

Відео дня

Читайте такожНа озері Байкал запустили унікальний глибоководний телескоп

"Середня температура повітря у нас підвищилася на два градуси. Опадів стало значно менше. Все це призводить до вкрай малого припливу води в Байкал, - уточнив Гармаєв. - Стік річки Селенга, що привносить майже половину всього річного поверхневого припливу води в озеро, за останні три десятиріччя зменшився на 1,2 кубокілометрів. При середньобагаторічному обсязі у 29,2 кубокілометрів це пристойний обсяг".

Минулого року в Байкал з Селенге надійшло лише 65% води від середньобагаторічної норми. "На тлі таких змін втручання людини і штучне пониження або підвищення Байкалу може найнегативнішим чином позначитися на екосистемі його басейну", - упевнений учений.

БІП СО РАН вже направив рекомендації до адміністрації Іркутської області з тим, щоб на західному узбережжі Байкалу завчасно було вжито заходів щодо забезпечення водою населених пунктів, що знаходяться в нижньому б'єфі Іркутської ГЕС.

"Щоб ситуація з необхідністю збільшувати скиди води з Байкалу через маловоддя не повторилася, там потрібно заздалегідь поглиблювати і подовжувати водозабори", - пояснив Гармаєв.

Читайте такожРівень води в Байкалі впав до рекордно низьких значень за останні 100 років

Раніше про необхідність реконструкції водозаборів на Ангарі, що витікає з Байкалу, і для вирішення проблем іркутських підприємств, залежних від рівня води в озері, висловлювався депутат Держдуми від Бурятії Михайло Сліпенчук. Він вважає, що рішення про можливість штучно знизити мінімальний рівень водойми "змінюють психологію людей". "Виходить, що можна спокійно взяти і змінити рівень Байкалу. Таким чином, Байкал, виходить, - це не святе озеро, яке охороняється законом і входить в список ЮНЕСКО, а звичайне водосховище", - підкреслив Сліпенчук.

Зниження рівня води в найглибшому озері світу почалося восени минулого року. Причиною тому, на думку екологів, стала "складна гідрологічна обстановка". "Восени 2014 року спостерігався підвищений фон температури повітря при істотному дефіциті опадів. Це призвело до низької водності річок, що впадають у Байкал. У підсумку корисний приплив за третій квартал минулого року склав 60% від багаторічної норми", - повідомили в міністерстві природних ресурсів Бурятії.

Найнижча за останні роки відмітка в 455,86 метра була зареєстрована наприкінці квітня. 5 червня Байкал повернувся до мінімально необхідних 456 метрів. Зараз рівень води піднімається.

Байкал - найглибше озеро на планеті (максимальна глибина становить 1642 м), найбільший природний резервуар прісної води, що містить близько 20% світових запасів.

Проблема збереження запасів прісної води стала однією з тем шостого щорічного саміту глав Радбезів 70 країн, що починається сьогодні в Улан-Уде . У порядку денному дискусія позначена як "Прісна вода як стратегічний ресурс забезпечення сталого розвитку міжнародної безпеки".