УНИАН

Про це Аваков написав у Facebook.

"Треба негайно прийняти пакет законів, що регулюють старательську діяльність. Дати можливість людям легально заробляти на видобутку бурштину старательською працею", - вважає Аваков.

"Легалізувавши старательську діяльність – необхідно негайно зумовити екологічні умови та обмеження щодо процесу видобутку. Державні ліцензії на дільниці видобування та технагляд обов'язкові! Інакше ми отримаємо картину місячних кратерів і постапокаліптичний пейзаж на величезних територіях всередині України", - зазначив він.

Відео дня

Він також запропонував здійснювати державну або спеціальну підконтрольну державі приватну скупку і сертифікацію каменів.

"Колосальна кількість людей живе на цьому промислі – від старателів до перекупників, від школярів до чиновників. У Житомирській, Рівненській, Волинській області – це вже чи не перша галузь економіки. Тіньової економіки", - зазначив Аваков.

Читайте такожЖурналісти й активісти накрили під Олевськом табір копачів бурштину з військовими вантажівками (фоторепортаж)

Він також зазначив, що "при ринку продажу видобутого бурштину, за скромними оцінками, в 500 млн. доларів у рік - збирання у бюджет – нуль".

Міністр зазначив, що звертається до спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана з цією проблемою.

"Потрібно хоч спеціальний день, хоч спеціальну сесію – але потрібно невідкладно зібрати депутатів та сконцентрувати їх на прийняття пакета законів, що дають фундаментальні можливості для роботи (без вивертів) вертикалі виконавчої влади", - зазначив він.

Глава МВС підкреслив, що проблему з видобуванням бурштину не вирішити заміною дільничного міліціонера або цілого райвідділу.