REUTERS

Щорічно в світі деградує по 12 мільйонів гектарів родючих земель, що еквівалентно площі Беніну або Гондурасу. Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням і посухою (17 червня), передає Центр Новостей ООН.

Генсек ООН закликав переглянути методи ведення сільського господарства та використання водних ресурсів. Він зазначив, що вже більше половини угідь планети втратили свою родючість і були занедбані. Він вважає, що близько 500 мільйонів гектарів землі можна відновити економічним чином, а не виводити з обігу. Адже в результаті деградації ґрунтів світове виробництво продовольства до 2035 року може скоротитися на 12%.

«Якщо ми зараз не переглянемо свій підхід до землекористування, то нам доведеться щорічно перетворювати земельні площі розміром з територію Норвегії у нові сільськогосподарські угіддя для того, щоб задовольняти свої потреби в продовольстві, прісній воді, біопаливі. А це потягне за собою збезлісення та інші негативні наслідки для навколишнього середовища», - попередив Пан Гі Мун.

Відео дня

Читайте такожВчені знайшли бактерії, які можуть перетворювати нафтові відходи в органічний ґрунт

Він додав, що в результаті деградації ґрунтів земля утримує менше води та снігу, і це обернеться тим, що через 10 років дві особи з кожних трьох у світі, можливо, житимуть в умовах нестачі води.

«Світ, в якому людині гарантуються всі права на харчування, воду і безпеку, можливий. Але нам потрібно змінити свій курс і почати піклуватися про кожний гектар землі, з якого ми можемо отримувати продовольство або прісну воду. Земля — це відновлюваний ресурс, але тільки за умови, якщо ми будемо вкладати кошти в запобігання її деградації...», - йдеться в посланні Пан Гі Муна.