Тимочко

Рішення побудувати в зоні відчуження Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, ставить під ризик радіаційну безпеку території, яку хочуть зробити Чорнобильським біосферним заповідником, - таку думку в ефірі ток-шоу «Київський ринг з Реною Назаровою», озвучила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

 «Будівництво цього централізованого сховища поблизу Києва в зоні відчуження ще на 500 років відкине цю територію, для будь-якого, використання, хоча й зараз деякі чиновники планують з 30 кілометрової, без досліджень, ґрунтовних обстежень скоротити до 10. Що в Україні немає земель вільних? Повно», - зауважила Тимочко.

Читайте такожРадіація у Києві та Зоні відчуження в межах норми - ДСНС

Відео дня

Заповідником має стати 30-ти кілометрова зона, на якій законодавством має бути заборонено будь-яку господарську діяльність. Дозволити мають лише наукові дослідження та експерименти. Проте, вже за 2 роки там планують звести Централізоване сховище для відпрацьованого ядерного палива. Проект сховища зовсім не вписується в концепцію заповідника.

«Ми декілька разів на громадській раді при державній інспекції ядерного регулювання розглядали це питання. Тоді не було ні проекту, не було навіть поданої документації на проведення експертизи ядерної та радіаційної безпеки і ми заспокоїлися, оскільки без всіх погоджень і експертиз ніхто нічого будувати не буде», - говорить голова Громадської організації «Громадський комітет національної безпеки України» Олексій Толкачов.

На думку еколога, проблеми, перш за все, виникають через небажання сторін вести діалог. При плануванні потенційно небезпечного будівництва, обов’язково, потрібно проводити опитування громадськості та екологічні експертизи. «Це має бути принципова позиція щодо всіх об’єктів підвищеної ядерної, радіаційної і взагалі екологічної безпеки», - впевнені експерти. Без цих процесів, такі проекти мають шанси стати проблемними через обурення суспільства.   

В свою чергу Міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко зазначає, що для створення біосферного заповідника всі процедури пройдені, а папери готові.

«Останні 10 років дуже інтенсивно в зоні відчуження відбувалися дослідження і вимірювання. Створення Чорнобильського біосферного заповідника, воно готувалося 10 років. І я вже підписав всі відповідні документи, вони пішли на візування в міністерство юстиції, а далі Президенту» - каже урядовець.

Читайте такожЧорнобиль став присудом тоталітарному режиму та нагадуванням про відповідальність перед планетою - Яценюк

Шевченко зауважив, що 10 кілометрова зона навколо станції не ввійде в цей заповідник, а решта території - буде призначена лише для наукових досліджень.

Втім, фахівці одностайні лише у тому, що 30 кілометрова зона об’єктивно вже існує і буде існувати ще багато років. Головне завдання сьогодні - зробити все, щоб перетворити її в екологічно чисту, безпечну зону.