gorod.cn.ua

У Чернігові екологи не виявили погіршення якості води у річці Десна через несанкціонований скид води з її притоки.

Про це УНІАН повідомили у Державній екологічній інспекції у Чернігівській області.

Згідно з інформацією, минулого тижня після отримання відомостей про несанкціонований скид води у притоці Десни – річці Стрижень спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю відібрали проби води вище та нижче місця впадіння річки Стрижень у Десну. На момент відбору проб скид був незначний.

Відео дня

Читайте такожУ річці біля нафтобази під Києвом вміст заліза перевищено майже у чотири рази - Мінекології

За результатами гідрохімічних досліджень погіршення якості води у р. Десна, порівняно з гранично допустимими концентраціями, забруднюючих речовин для водойм рибогосподарського призначення не виявлено. Проте зафіксовано незначні перевищення вмісту заліза і марганцю, що є традиційним для річок поліської зони і пояснюються природними факторами – річка Десна бере свій початок на півночі, в заболоченій місцевості, що багата на зазначені метали. Відносно чистою деснянська вода залишається завдяки значній водності водойми та незначним обсягом скинутих вод зі Стрижня.

Спостереження екологів та інструментально-лабораторний контроль тривають.

Як повідомляв УНІАН, у Чернігові розслідується факт несанкціонованого скиду води із річки Стрижень. Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони водних об’єктів).

Під час огляду місця події встановлено проведення несанкціонованого відкриття шахтного водоскиду р. Стрижень на ділянці біля затону р. Десна невстановленими особами. У результаті більшість води р. Стрижень витекла у р. Десна. Вказаними діями екологічному стану річки, зокрема флорі і фауні, мікроклімату водного об’єкту нанесено значну шкоду.

Читайте такожНа Харківщині річка стала білою, екологи попередили про можливу катастрофу (відео)

Довідка УНІАН: Річка Стрижень – одна з малих річок Чернігівщини, права притока Десни, довжиною понад 32 км, у тому числі у межах Чернігова – понад 8 км, площа басейну – 168 кв. км.

Її витоки знаходяться у Ріпкинському районі поблизу с. Великі Осняки, впадає у Десну у межах Чернігова.