igor parhomcik / flickr.com

"За прогнозними даними Росгідромету, мінімальний рівень води в Байкалі повинен реєструватися у квітні. Так і сталося. У травні рівень почав зростати", - цитує ТАСС представника міністерства природних ресурсів Бурятії.

Рекордний мінімум був досягнутий 16 квітня: рівень опустився до 455,87 метра - це на 13 сантиметрів нижче від гранично допустимої норми. На такій позначці Байкал протримався до перших чисел травня.

За словами в. о. директора Байкальського інституту природокористування СО РАН Ендона Гармаєва, те, що відбувається на даний час з водоймою, - норма. "У цьому питанні все залежить від середньодобової температури повітря. Нині у нас рання весна. Те, що сьогодні Байкал пішов у ріст, це абсолютно закономірно і в рамках багаторічної норми. Нічого екстраординарного в цьому немає", - розповів він.

Відео дня

Читайте такожРівень води в Байкалі впав до рекордно низьких значень за останні 100 років

Сказати точно, коли рівень Байкалу повністю відновиться і буде фіксуватися у межах звичних 456-457 метрів за Тихоокеанською системою висот, вчений не зміг. Він зазначив, що "такий процес спрогнозувати складно".

"Запаси снігу на водозборі у цей сезон були невеликі. Через малий запас снігового покриву водопілля цього року невисоке. Як буде заповнюватися Байкал, залежить від випадання атмосферних опадів вже у вигляді дощу", - додав Гармаєв.

Також він зазначив, що поки що немає інформації про те, чи будуть точно проводитися якісь дослідження наслідків зниження рівня Байкалу, вивчення стану прибережної флори і фауни. "Ми підготували технічне завдання і надіслали його на погодження до Мінприроди. Тепер чекаємо відповіді", - сказав він.

Зниження рівня води в Байкалі почалося восени минулого року. Вперше за 60 років відмітка впала до критичної. Маловоддя, за оцінками експертів, викликане, зокрема, недостатньою кількістю опадів. Внаслідок цього через проблеми, що виникли в роботі водозаборів у нижньому б'єфі Іркутського гідровузла - у містах Ангарськ, Усольє-Сибірське, Черемхове, 4 лютого уряд РФ дозволив опустити рівень води у Байкалі нижче раніше встановленої граничної позначки в 456 метрів.

На даний час у Бурятії та Іркутській області у зв'язку з маловоддям на Байкалі продовжує діяти режим "підвищеної готовності".

Раніше УНІАН повідомляв, що рівень води в Байкалі не падає вже півмісяця.