Плантация каучуковых деревьев в Индонезии / Ryan Woo / Center for International Forestry Research

За підрахунками експертів, за останнє десятиліття більше 2 мільйонів гектарів лісу і фермерських угідь по всьому світу були перетворені на каучукові плантації. Найсильніше ці трансформації вплинули на Південно-Східну Азію, в тому числі на область Сішуанбаньна на південно-заході Китаю, де росте 84% від світових 9,9 мільйона гектарів каучукового дерева, повідомляють Вести.

Такі величезні території засаджуються цією рослиною, так як попит на гумові вироби - зокрема на автомобільні шини, на які припадає близько 70% річного виробництва гуми - зростає з кожним роком. Екологи побоюються, що дана тенденція негативно вплине на біорізноманіття регіону (адже в підсумку з цих територій витісняються всі інші рослини).

Читайте такожРосію назвали світовим лідером із втрати лісів

Відео дня

Розширення каучукових плантацій все більше позначається на флорі та фауні. Дослідники вивчили дані попередніх наукових робіт та виявили, що перетворення різноманітних лісів у монокультурні значно (приблизно на 75%) зменшує популяції птахів, кажанів та комах. Особливо важко переносять зміни ландшафту пернаті, багато з яких є зникаючими видами - вони харчуються фруктами та комахами.

Шкідливі наслідки не обмежуються межами плантацій. Пестициди та гербіциди потрапляють у стічні води і впливають на флору і фауну водоймищ. Втрата дрібних дерев і чагарників призводить до ерозії грунту та підвищенню ризику зсувів. Також самі по собі каучукові дерева вбирають вологу глибоко з ґрунту, роблячи її непридатною для життя місцевої рослинності на багато кілометрів навколо.

Ситуація може ще більше погіршиться. Дослідники вважають, що світове споживання гуми найближчим часом буде збільшуватися на 3,5% щорічно. Це означає, що каучукові плантації можуть розширитися, погрожуючи значній площі азіатських лісів. Прогнозується, що до 2024 року площа каучукових плантацій досягне 4,3-8,5 мільйонів гектарів.

Фахівці вважають, що ключ до збереження рослинності, флори і фауни в Європі знаходиться в руках промисловості: необхідно розробити стандарт сертифікації, а вченим слід знайти способи управління урожаєм каучуку екологічно безпечним способом.