REUTERS

Про це заявив заступник міністра сільського та водного господарства Узбекистану Шавкат Хамраєв, передають РИА Новости.

"Сьогодні ми говоримо не про порятунок Аральського моря, а про те, щоб зупинити ті негативні тенденції, які можуть призвести до незворотних змін в житті людей, що проживають в регіоні", - заявив Хамраєв. За його словами, "цей процес зайшов настільки далеко, що його не можна повернути назад".

Читайте такожРівень води в Байкалі досяг нового рекордного мінімуму

Відео дня

"Завдання - не воду врятувати, а вирішувати проблеми реабілітації Приаралля, збереження здоров'я та генофонду населення, відновлення і захисту екосистем, створення всіх необхідних умов для гідного життя проживають тут і в безпосередній близькості понад 60 млн осіб", - підкреслив заступник міністра.

Аральське море, розташоване на кордоні Казахстану і Узбекистану, в центрі середньоазіатських пустель, до 1960 року було четвертим найбільшим за площею озером світу. Однак за останні 40 років площа моря скоротилася практично вдвічі, рівень води знизився на 18 метрів, об'єм води в морі зменшився у п'ять разів, збільшилася її засоленість, зникла риба. Вітер піднімає піщаний пил з засоленої території високо в атмосферу і переносить її на далеку відстань.