stranic.ru

Установка автоматичних прибережних бар'єрів виявилася ефективним засобом протидії цунамі. До такого висновку дійшли японські фахівці з Університету Нагоя, повідомляє ТАСС з посиланням на місцеві ЗМІ.

Принцип дії цих загороджень, розроблених спільно з компанією Hitachi Corp. ("Хітаті"), заснований на використанні енергії хвиль, за рахунок якої вони автоматично піднімаються при наближенні стихії. Днями в одній з лабораторій університету пройшли успішні випробування нового виду захисту від цунамі. В результаті фахівцям вдалося встановити, що такі бар'єри здатні майже вдвічі зменшити ударну силу хвилі і, відповідно, завдану нею шкоду. Вони розраховані на протидію цунамі заввишки близько 8-10 м.

За словами одного з керівників проекту професора Норімі Мідзутані, крім високої ефективності нові захисні бар'єри мають ще одну перевагу - вони не спотворюють своїм виглядом навколишній пейзаж. В "неробочому" стані ці загородження досить компактні, при цьому їхня конструкція дозволяє встановлювати панелі різної висоти.

Відео дня

Читайте такожЦунамі 2011 року в Японії викинуло в атмосферу речовини, що руйнують озон

Передбачається, що такі бар'єри можуть стати основним засобом захисту північно-східних префектур узбережжя - Міягі, Фукусіма і Івате - від можливого удару стихії. Саме цей регіон Японії найбільше постраждав в результаті землетрусу та цунамі в березні 2011 року. У минулому році японська влада запропонувала побудувати бетонні стіни уздовж північно-східного узбережжя острова Хонсю. Однак багато хто відразу ж піддав критиці проект, оскільки, на думку низки експертів та місцевих жителів, "подібні споруди можуть завдати шкоди екології та туризму".