skole.org.ua

Як повідомили УНІАН у прес-службі міністерства, 6 квітня міністр екології на природних ресурсів України Ігор Шевченко підписав наказ «Про додаткові заходи щодо збереження біорізноманіття територій та об'єктів природно-заповідного фонду» № 114.

Документом забороняється проведення санітарних заходів у частині санітарних рубок дерев та ліквідації захаращеності у межах природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників і національних природних парків, що належать до сфери управління Мінприроди, за винятком випадків, передбачених частинами третьою, п'ятою та шостою статті 16 Закону України "Про природно-заповідний фонд України".

Відео дня

У прес-службі нагадали, що 23 березня Шевченко зустрівся з активістами-екологами, які пікетували Мінприроди, вимагаючи припинити «санітарні рубки» лісів.

Читайте такожРосію назвали світовим лідером із втрати лісів

Міністр негайно доручив створити робочу групу з питань здійснення санітарних заходів в природних заповідниках та заповідних зонах. До складу робочої групи увійшли також і представники громадських організацій, що були присутні на зустрічі.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня представники громадської організації «Київський еколого-культурний центр» та громадської еколого-правової організації «Екоправо-Київ» заявили, що позиваються до Кабінету міністрів України з вимогою заборонити санітарні рубки лісу в заповідниках та заповідних зонах.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, через рубки лісу у заповідниках і заповідних зонах зменшуються популяції тварин і рослин, занесених до Червоної книги України.

«У 2013 році у 10 лісових природних заповідниках України (разом із Кримом) рубки лісу були проведені на площі більш ніж 500 га. У 2013 році у Карпатському біосферному заповіднику вирубано деревини на площі 430 га. У середньому в одному національному парку рубається ліс на площі 434 га», - зазначив він.