REUTERS

Про це повідомила громадська організація «Екологічна вахта Сахаліну», передає Lenta.ru.

За інформацією, отриманою від волонтерів організації, аварія сталася неподалік від селища Східний на північному сході острова на нафтопромислі компанії «РН-Сахалінморнєфтєгаз» (дочірня структура «Роснефти»). Нафта розтеклася під снігом, залила кілька тисяч квадратних метрів ґрунту і потрапила в безіменний струмок, що впадає в затоку Ехабі. Точну площу забруднення оцінити зараз неможливо, а обсяг розлитої речовини становить як мінімум кілька тонн, вважають екологи.

Читайте такожУ Миколаєві міліція розслідує викид каналізаційних відходів в басейн Південного Бугу

Відео дня

«Працівники нафтопромислу компанії "РН-Сахалінморнєфтєгаз" спеціальними машинами постійно вивозять відкачану з викопаних ям нафту і роблять спроби організувати утримання розлитої нафти від подальшого розповсюдження по площі заплави струмка і прилеглої території, так і безпосередньо по струмка вниз за течією. Для цього на струмку був побудований імпровізований нафтовловлювач, однак, за повідомленнями очевидців, нафта продовжує стікати вниз по струмку», - йдеться на сайті «Екологічної вахти Сахаліну». Її активісти впевнені, що аварія загрожує забрудненням затоки, де при весняному перельоті зупиняються на відпочинок тисячі птахів, у тому числі ті, що відносяться до видів, внесених до Червоної книги.

«За даними "Ековахти", компанія "РН-Сахалінморнєфтєгаз" не повідомила про розлив уповноважені державні органи, хоча зобов'язана була це зробити», - заявили екологи. Інформацію про подію в селищі Східний вони направили до прокуратури, МНС та Росприроднагляд.

«За попередньою оцінкою, площа забруднення становить до 100 квадратних метрів і розлив близько 200 літрів нафти», - повідомили в прес-службі «Роснефти». Там вважають, що загрози потрапляння нафти у море в даний час немає.