igor parhomcik / flickr.com

Про це повідомив РИА Новости в понеділок представник робочої групи урядової комісії з попередження НС.

Наприкінці XX століття Байкал вступив у тривалий період маловоддя, який може тривати до 22-24 років, тобто ще 3-4 роки. Це означає, що за цей період щорічний приплив води в озеро в середньому "недобирає" 10-15% від середньобагаторічної величини, розрахованої за 110-річним періодом попередніх спостережень.

Такого тривалого періоду маловоддя за попередні 100 років не спостерігалося: мали місце три маловоддя тривалістю 6-9 років кожна.

Відео дня

"Зараз відмітка рівня води в Байкалі - 455,89 метрів", - сказав співрозмовник агентства.

Читайте такожРівень води в Байкалі підніметься до нормального у червні - Мінприроди РФ

В даний час граничні рівні озера Байкал обмежені вимогами постанови уряду РФ від 26 березня 2001 року №234. Документ встановив мінімальний допустимий рівень води в 456 метрів (тихоокеанська позначка), максимальний - 457 метрів (ТО).

За даними МНС РФ, приплив води в озеро влітку і восени 2014 року через маловоддя склав лише 67% від норми. Уряд РФ ввів режим підвищеної готовності в Іркутської області та Бурятії в зв'язку з надзвичайно низьким рівнем води в Байкалі.

Байкал - одне з найбільших озер планети: найглибше (1637 метрів), найдавніше (близько 25 мільйонів років), з найбільш різноманітною флорою і фауною серед прісних водойм. Озеро володіє унікальним за обсягом і якістю запасом прісних вод (23,6 тисяч кубічних кілометрів - понад 20% світових запасів). У 1996 році водоймище включили в список всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.