Уровень воды упал уже на 10 см ниже минимума / Flickr User karawho

Рівень води у Байкалі впав ще на один сантиметр та досяг позначки у 455,90 метри - це на 10 см нижче критичної.

Зниження зареєстровано 2 квітня, повідомили ТАСС у Росводресурсе.

"Рівень в озері Байкал становить 455,90 м. Скидні витрати через Іркутський гідровузол до 27 березня виконувалися у розмірі 1250 кубометрів у секунду. У зв'язку з порушенням льодового покриву та зниженням рівня води у районі водозабірних споруд у нижньому б'єфі гідровузла з 28 березня скидні витрати через Іркутський гідровузол збільшені до 1,3 тисячі кубометрів на секунду", - йдеться в інформації відомства. Наголошується, що це зроблено, щоб не допустити перебоїв водопостачання жителів Ангарська.

Відео дня

Зниження рівня води у Байкалі почалося восени минулого року. Нижче критичної позначки рівень води у найглибшому озері планети вперше опустився 25 лютого.

Читайте такожЕкологи попереджають про катастрофу на Байкалі: рівень води аномально впав, влада може ввести НС

Маловоддя, за оцінками експертів, викликане, зокрема, недостатньою кількістю опадів. Через проблеми, що виникли у роботі водозаборів у нижньому б'єфі Іркутського гідровузла - у містах Ангарськ, Усольє-Сибірське, Черемховому - 4 лютого уряд РФ дозволив опустити рівень води в Байкалі нижче раніше встановленої граничної позначки.

Раніше глава Мінприроди РФ Сергій Донськой заявив, що відновлення рівня води у озері Байкал почнеться з другої половини квітня.

На даний час граничні рівні Байкалу обмежені вимогами постанови уряду РФ від 26 березня 2001 року номер 234. Документ встановив мінімальний допустимий рівень води в 456,0 метра, максимальний - 457,0 метри.