skole.org.ua

Про це юрист організації «Екоправо-Київ» Галина Левіна заявила на прес-конференції УНІАН.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, через рубки лісу у заповідниках і заповідних зонах страждає 122 види, які занесені до Червоної книги України (89 видів фауни та 33 види рослин), але це не зупиняє директорів заповідників, які отримують від продажу деревини непоганий прибуток.

Відео дня

«У 2013 році у 10 лісових природних заповідниках України (разом із Кримом) рубки лісу були проведені на площі більш ніж 500 га. У 2013 році у Карпатському біосферному заповіднику вирубано деревини на площі 430 га. У середньому в одному національному парку рубається ліс на площі 434 га», - зазначив він.

Читайте такожДо реформи лісового господарства України залучать експертів ООН

Також Борейко повідомив, що «у Галицькому національному парку, в заповідній зоні планується провести очищення лісу від захаращеності на площі 24 га, у Сколивських Бескидах, у заповідній зоні планується провести «рубки догляду» на площі 314 га, вибіркові санітарні рубки на площі 1175,1 га, суцільні санітарні рубки на площі 408,4 га, «рубки реконструкції» на площі 283,7 га, очищення лісу від захаращеності на площі 194,8 га».

Своєю чергою Левіна заявила, що «у березні 2015 року громадська організація «Київський еколого-культурний центр» та громадська еколого-правова організація «Екоправо-Київ» звернулися з позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва, позов був адресований до Кабінету міністрів України»

«Свої вимоги ми ставили таким чином, щоб були заборонені санітарні рубки лісу і щоб була припинена будь-яка боротьба із захаращеністю в лісах на унікальних територіях природо-заповідного фонду», - наголосила юрист.

Вона зазначила, що «детально правила здійснення санітарних рубок та ліквідації захаращеності прописані в основних нормативних документах уряду. 12 травня 2007 року постановою №724 Кабміном були затверджені «Правила поліпшення якісного складу лісів», якими дозволені різні види рубок у заповідниках, заповідних урочищах і заповідних зонах національних парків. Також постановою Кабміну від 27 липня 1995 року №555 затверджені «Санітарні правила в лісах України»».

Читайте такожРада має намір на 10 років заборонити експорт необробленого лісоматеріалу

«У своєму позові ми не виступаємо проти припинення санітарних рубок та ліквідації захаращеності в усіх лісах України. Ми говоримо про те, що це повинно бути припинено на особливо унікальних територіях, за які наша держава, відповідно до національного та міжнародного законодавства, взяла на себе зобов’язання зберігати ці території. Мова йде про всі території природних заповідників, заповідних зон національних природних парків, заповідних зон біосферних заповідників, заповідних зон регіональних ландшафтних парків. Ці території мають зберігатися в природному стані», - наголосила Левіна.