REUTERS

Це найшвидші темпи зростання видобутку з 1900 року, коли EIA почала збирати дані, пишуть «Ведомости» з посиланням на Financial Times.

Найбільший приріст відбувся завдяки Північній Дакоті, Техасу і Нью-Мексико, де використання методу гідророзриву пласта в родовищах сланцевих порід за останні шість років дозволило перетворити США з чистого імпортера нафти на чистого експортера, вказує видання.

Стійке зростання видобутку нафти в США стало однією з причин різкого падіння світових цін на нафту. Зараз запаси нафти в США знаходяться на найвищому рівні більш ніж за 80 років. За даними EIA, заповнені майже 70% нафтосховищ країни.

Відео дня

За даними EIA, видобуток нафти зростатиме і цього року, і наступного, проте очікується, що темпи зростання будуть не настільки високими, як у 2014 році, коли вони становили 16%. «Річний обсяг виробництва сирої нафти буде зростати повільнішими темпами - на рівні 8,1% цього року і 1,5% наступного року, згідно з останнім короткостроковим прогнозом EIA», - випливає з доповіді.

Зростання видобутку сланцевої нафти в США, зокрема, стримує зростання цін на нафту. Як писало агентство Moody's, зниження цін - структурне явище. Попит падає через гальмування економік єврозони, Японії і Китаю. Через низький попит на нафту до середини року її комерційні запаси можуть досягти 2,83 млрд барелів, підрахували в Міжнародному енергетичному агентстві. В останній раз таке було в серпні 1998 р. Тоді барель коштував $13,88, що еквівалентно $19,18 сьогодні.

Продуктивність свердловин у американських нафтовидобувачів зросла на 50% за останні п'ять років, тому різке скорочення кількості експлуатованих бурових установок не означає неодмінного та суттєвого скорочення видобутку, зазначає в останньому тижневому звіті щодо світової енергетиці Bank of America Merrill Lynch.

За даними компанії Baker Hughes за тиждень з 27 березня, в США експлуатувалося 813 бурових нафтових установок проти 1487 роком раніше і максимальних 1609 на початку жовтня 2014 р. Проте компанії зараз збільшують кількість пробурених, але незавершених свердловин в очікуванні, коли підвищення цін на нафту дозволить ввести їх в дію і таким чином продовжити нарощування обсягів видобутку, вказують аналітики BofA Merrill Lynch.

Завдяки сектору сланцевого видобутку пропозиція нафти тепер гнучкіше реагує на ціни, пишуть вони, чекаючи, що середній ріст сланцевого видобутку становитиме у 2015 р. 460 000 барелів у день. З II кварталу він почне скорочуватися і в кінці року буде на 200 000 барелів у день нижче, ніж наприкінці 2014 р. Через це ціна нафти WTI в IV кварталі може піднятися до $57 за барель, а спред між WTI марками і Brent - скоротитися.

Але та ж зростаюча гнучкість означає відновлення видобутку в 2016 р., через що середня ціна нафти WTI, за прогнозом BofA Merrill Lynch, залишиться наступного року на рівні $57. Сьогодні барель WTI коштує $48,09. Половина нинішнього сланцевого видобутку рентабельна за ціною $40 за барель, оцінює BofA Merrill Lynch.