flickr.com/photos/snugglepup

Ці острівці не обов'язково повинні бути великими, але ефект більш виражений, якщо вони доглянуті, пише Здоров'я.

Кам'яні джунглі - джерело стресу. Як можна зменшити цей стрес, якщо життя в місті неминуче? Медики припустили, що спілкування з природою, нехай і дуже коротке, може допомогти. Щоб перевірити цю гіпотезу, вони попросили піддослідних - мешканців Філадельфії двічі пройти по запланованому маршруту, несучи з собою пульсометр і GPS-приймач. Потім свідчення пульсометру звіряли з показаннями GPS, визначаючи значення пульсу в кожній конкретній точці шляху.

Читайте такожСтрес впливає на процеси поділу клітин

Відео дня

Дорога пролягала повз острівців зелені, деякі з яких перед дослідженням оновили, прибравши бур'яни і сміття і посадивши газони. Інші незабудовані ділянки більше походили на пустирі. Першу прогулянку усі робили до облагороджування території, другу - через 3 місяці після.

Коли випробовувані проходили повз міську зелені, їх частота серцебиття знижувалася. Однак доглянуті ділянки діяли сильніше: поруч з ними серця билися на 5 ударів в хвилину рідше, ніж поруч з пустирями. Оскільки в стресових умовах серце б'ється частіше, а в спокійному стані - рідше, дослідники зробили висновок, що прогулянки поруч з доглянутими палісадниками знижують рівень стресу. Це відповідає результатам попередніх робіт, коли було показано, що серед зелені люди відчувають себе більш захищеними, ніж в оточенні будинків.

Наступний крок - показати, як змінюється артеріальний тиск і рівень «гормону стресу» кортизолу при прогулянках в різних міських умовах.