wikimedia.org

Аміак викидається в атмосферу тваринницькими господарствами, а також при надмірному удобренні грунту. Найвищу концентрацію аміаку виявили над Індією та Китаєм, чиї економіки в останні роки зростають найактивніше. Про це пише Sciencealert.

Читайте такожВчені: концентрація метану в атмосфері Землі стрімко підвищується

Тропосфера – шар атмосфери на висоті 7-20 кілометрів над рівнем моря. Це майже 80% всієї атмосфери землі, саме тут відбуваються всі метеорологічні явища.

Відео дня

Команда дослідників з технологічного інституту Карлсруе в Німеччині проаналізувала супутникові дані з різних частин тропосфери в проміжку між червнем 2002 і квітнем 2012 року, а також порівняла показники різних тримісячних періодів.

Аміак – хімічна сполука азоту і водню – був виявлений на висоті 12-15 кілометрів над рівнем моря в районі азіатського мусону. Аміак в концентрації 33 молекули на трильйон молекул повітря зафіксували над північчю Індії і південно-сходом Китаю.

Перші ознаки аміаку в атмосфері знайшли на висоті близько 10 кілометрів.

Дослідники пояснюють, що сільське господарство може грати роль у формуванні аерозолів в тропосфері.

Аерозолі - крихітні частинки з дуже дрібних твердих частинок і рідких крапель, які у атмосфері відіграють роль "ядер" конденсації, сприяють утворенню і впливають на властивості існуючих хмар.

У NASA пояснили, що аерозолі можуть впливати на розмір і структуру хмар, а також їх здатність відбивати сонячні промені, приводячи до туманів і більш червоним заходів і сходів сонця.

Можливо, вони здатні таким чином пом'якшити наслідки глобального потепління. Вважається, що накопичення аерозолів в тропосфері може мати охолоджуючий ефект, частково компенсуючи антропогенний парниковий ефект.