Арктика / REUTERS

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications, передає N+1.

В Арктиці в літній сезон гніздиться дуже багато морських птахів: чистикові, чайки, крячки, буревісники та інші. Вони формують величезні колонії: в середині літа число гніздяться в Арктиці пар обчислюється десятками мільйонів. А в колоніях утворюється велика кількість пташиного посліду. В результаті бактеріального розкладання цього посліду виділяється велика кількість аміаку: близько 40 тисяч тонн в рік.

Читайте такожУ 2025 році аномальна літня спека стане нормою - вчені

Відео дня

Вчені проводили літні спостереження за атмосферою в провінції Нунавут в Канаді та поєднували їх з математичним моделюванням атмосферних процесів. Виявилося, що газоподібний аміак, випаровуючись з посліду птахів і потрапляючи в атмосферу, взаємодіє там з газоподібною сірчаною кислотою і водою.

В результаті такої взаємодії формуються хмари, які, відбиваючи частину вхідного сонячного світла, знижують температуру атмосфери.

Розрахунки показали, що випаровування аміаку призводить до зниження теплової енергії приблизно на 0,5 Вт на 1 квадратному метрі поверхні. Для порівняння, вуглекислий газ, що вносить внесок у потепління клімату, підвищує теплову енергію на 1,6 Вт на 1 квадратному метрі.

Як підсумовують автори, хоча пташиний послід вносить досить помітний внесок до охолодження Арктики, цього все одно недостатньо, щоб протистояти швидкому потеплінню клімату.

Протягом останніх 50 років клімат в Арктиці стає все більш теплим, причому цей процес відбувається швидше, ніж в середньому по планеті. За найбільш песимістичними оцінками, вже до 2017 року Північний Льодовитий океан буде повністю звільнятися від льоду в літній період. Підвищення температури та танення льодів в Арктиці, в свою чергу, має наслідки в масштабі всієї планети. Клімат Арктики визначається складною взаємодією між процесами, що відбуваються в атмосфері, океані та суші.

За останні сто років середня температура атмосфери у поверхні Землі зросла на 0,74 градуси. При цьому потепління відбувається з усе більшою швидкістю: з 1979 року воно збільшилася вдвічі.