Зазначається також істотне збільшення вмісту в атмосфері метану та оксидів азоту / NASA/GOES Project

На думку фахівців ВМО, не виключено, що концентрація СО2 в атмосфері тепер не опуститься нижче цієї планки "протягом життя багатьох поколінь".

Критичний рівень вмісту діоксиду вуглецю було зафіксовано на станції забору проб повітря, розташованій у Мауна Лоа на Гаваях, передає Русская служба Би-би-си.

Читайте такожМетеоролог назвав причину повені в Європі

Відео дня

В оприлюдненій Всесвітньою метеорологічною організацією доповіді щодо парникових газів (Greenhouse Gas Bulletin) зазначається також істотне збільшення вмісту в атмосфері метану та оксидів азоту.

Пов'язані з антропогенними чинниками викиди парникових газів в атмосферу, згідно зі статистикою ВМО, в 2014-2015 роках залишалися на порівняно стабільному рівні.

Водночас на зростання концентрації діоксиду вуглецю в атмосфері істотний вплинув кліматичний феномен Ель-Ніньо, вважають вчені. Температурна аномалія, яка виникає в Тихому океані, відома як Ель-Ніньо, є причиною засух і повеней у різних частинах планети.

За словами метеорологів, востаннє рівень вмісту СО2 в атмосфері Землі регулярно піднімався вище 400 ppm у період від трьох до п'яти мільйонів років тому.

З 1850 року середня температура повітря на планеті піднялася майже на 1 градус.

З часу початку промислової революції рівень вмісту вуглекислого газу в атмосфері збільшився на 30%.

Якщо середня температура атмосфери Землі підвищиться приблизно на 2 градуси порівняно з доіндустріальною епохою, то, як кажуть вчені, це може призвести до небезпечних і непередбачуваних змін клімату.

У грудні 2015 року в Парижі в ході міжнародної конференції було підписано нову рамкову кліматичну угоду ООН. Представники 195 країн-учасниць Конвенції ООН з проблем зміни клімату (COP) визначили тоді загальні принципи боротьби з кліматичними змінами. Учасники угоди планують зустрітися в листопаді нинішнього року в Марокко, щоб виробити подальшу, більш конкретну програму дій.