REUTERS

Про це попередили в Управлінні ООН щодо зниження ризику стихійних лих після того, як температура повітря в Кувейті досягла рекордної позначки в 54 градуси за Цельсієм.

"Якщо ми хочемо уникнути повторення тисяч смертельних випадків, зареєстрованих у минулому році в Азії і Європі, мільйони людей у всьому світі мають отримувати спеціальні попередження і рекомендації", - заявив спеціальний представник ООН з питань зменшення небезпеки стихійних лих Роберт Глассер.

Читайте такожМетеоролог назвав причину повеней в Європі

Відео дня

Минулий 2015 рік був визнаний найбільш спекотним за всю історію спостережень. Більше 3200 людей загинули через спеку у Франції, 2248 - в Індії, і 1229 - у Пакистані. І тепер нинішній рік має всі шанси забрати пальму такої безрадісного першості, зазначають в ООН.

"Якщо ми хочемо знизити смертність від цієї природної небезпеки, необхідно робити акцент на управлінні ризиками стихійних лих. Спекотні дні, теплі ночі, теплові хвилі стають все більш частими. Тому потрібно все більше зусиль, щоб попередження про небезпеку своєчасно доходили до найбільш вразливих верств населення: бідняків, біженців, дітей, літніх людей, інвалідів. Необхідні практичні заходи, які дозволили б забезпечити їм доступ до води та належного житла для захисту від спеки і сонця", - заявив Глассер.

Читайте такожКліматологи винайшли новий спосіб прогнозування посухи на островах

Повідомляється, що в районах Північної та Південної Америки, Африки, Азії та Тихоокеанського регіону за перші шість місяців цього року температура повітря побила всі рекорди. Середня температура за цей період перевищила доіндустріальні показники кінця XIX століття на 1,3 градуса за Цельсієм. А в останні роки (з 2005 по 2014 рр..) було зареєстровано близько 25 щорічних теплових хвиль, від наслідків яких померло більше 7000 чоловік.

За прогнозами вчених, у зв'язку з різкою зміною збільшиться кількість небезпечних природних катаклізмів, таких як тропічні циклони, періоди нестерпної спеки і проливні дощі.

Як повідомляв УНІАН, раніше генсек ООН закликав ретельніше готуватися до природних катаклізмів, у тому числі засухи і повеней, щоб бути в змозі мінімізувати їх наслідки.