REUTERS

Про це йдеться в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Його автори зазначають, що багаті країни споживають в середньому в 10 разів більше різних матеріалів, ніж бідні держави.

Читайте такожКліматологи винайшли новий спосіб прогнозування посухи на островах

Відео дня

Різке збільшення масштабів використання викопного палива, металів і інших матеріалів в кінцевому рахунку призведе до виснаження природних ресурсів, що підвищує ризик виникнення локальних конфліктів, попереджають експерти. Якщо ця тенденція збережеться, то до середини століття світ споживатиме 180 млрд. тонн матеріалів в рік. Автори нової доповіді підкреслюють, що подібні моделі виробництва і споживання носять виснажувальний характер.

За даними ЮНЕП, кількість витягнутих з Землі матеріалів збільшилася з 22 млрд. тонн у 1970 році до 70 млрд. тонн в 2010 році. Це, насамперед, пояснюється стрімким зростанням нових економік, таких як китайська, наприклад. Процеси індустріалізації і урбанізації в Китаї вимагають небувалих обсягів заліза, сталі, цементу, будматеріалів і енерговитрат.

Читайте такожВчені створили карту найбільш постраждалих від змін клімату місць на Землі

Автори дослідження виявили, що за останні 25 років у світі не спостерігалося підвищення ефективності використання матеріалів. Більш того, в глобальній економіці приблизно з 2000 року намітився відхід від раціонального виробництва, характерного для Японії, Південної Кореї і Європи. І тепер на одну одиницю ВВП потрібно більше матеріалів, ніж раніше. У світі стала превалювати економічна модель, що вимагає великих витрат ресурсів, - як в Китаї, Індії і Південно-Східній Азії. Це призвело до збільшення навантаження на навколишнє середовище.

Висновки доповіді не вселяють оптимізму. В майбутньому країни з низьким рівнем доходу в прагненні «наздогнати» більш благополучні держави будуть вимагати доступу до районів, багатих корисними копалинами. А це загрожує локальними конфліктами, застерігають автори дослідження.