REUTERS

Найджел Арнелл вважає, що причиною сильних дощів в Європі, внаслідок яких річка Сена в Парижі піднялася на кілька метрів, стало природне явище, відоме в метеорології як омега-блок, передає Lenta.ru.

Читайте такожУ Парижі пік повені пройдено, рівень Сени йде на спадВоно проявляється в утворенні в атмосфері повітряних потоків, рух яких відбувається по траєкторії, що нагадує грецьку букву омега. Це явище сприяє виникненню сфери низького тиску над регіонами, де згодом різко підвищується рівень опадів.

Найджел Арнелл припустив, що глобальне потепління призведе до утримання більшої кількості води в атмосфері планети і, як наслідок, підвищення рівня опадів на одних територіях і посухи на інших.

Відео дня

Омега-блок локально змінює поведінку хвиль Россбі - періодичних збручень, що поширюються в повітряній оболонці, пов'язані з обертанням Землі навколо своєї осі. Між тим, вчені не знають, як саме омега-блок впливає на клімат в цілому.

Через повені в Німеччині і Франції, що сталися на цьому тижні, кілька тисяч людей залишили свої будинки. Число загиблих перевищує десять осіб.