планета земля / Google Maps

Про це йдеться в результатах дослідження трьох незалежних міжнародних груп вчених, передає Lenta.ru. Три групи кліматологів незалежно одна від одної показали, що органічні пари, що випускалися деревами в доіндустріальну епоху, сприяли утворенню в атмосфері аерозольних частинок діаметром 50-100 нанометрів.

Читайте такожДоісторичні підводні вулкани названі каталізаторами розвитку життя на Землі

Ці структури служили центрами конденсації водяних парів, з яких формувалися хмари. Раніше вчені вважали, що атмосфера доіндустріальної епохи була прозорішою, ніж сьогодні. Дослідження вчених спростували це.

Відео дня

Причина цього полягає в тому, що раніше провідну роль в утворенні аерозольних частинок фахівці відводили сірчаній кислоті. Ця речовина, як вважали вчені, надходить в атмосферу при інтенсивному спалюванні корисних копалин, яке почалося в індустріальну епоху. Робота трьох груп вчених викликає необхідність уточнення існуючих кліматичних моделей, однак, як відзначають експерти, суттєво не впливає на прогнози щодо високих темпів глобального потепління, викликаних антропогенними факторами.