океан / dive.info

Так, у Тихому океані зникло п'ять островів через підняття рівня води, передає ТСН з посиланням на The Guardian.

Також величезні ділянки ще шістьох островів змило водою на узбережжі Соломонових островів.

Зниклі території були частиною Соломонових Островів. За даними дослідження, опублікованого в травневому номері онлайнового журналу Environmental Research Letters, у районі цього архіпелагу за останні два десятиліття рівень води піднявся на 10 міліметрів.

Відео дня

Острови розміром від 1 до 5 гектарів були незаселені. На шести інших островах, чию частину території змило водою, розташовувалися села, які, як наслідок, були зруйновані. Мешканці були змушені змінити місце проживання.

Так, на острові Нуатамбу проживало 25 сімей. За даними дослідження, з 2011 року змило половину населеної площі острова, постраждало 11 будинків.

Читайте такожУкраїна підписала історичну угоду щодо клімату (фоторепортаж, відео)

Це дослідження вперше науково підтверджує вплив зміни клімату на берегові лінії океану та життя людей.

У дослідженні вчені використовували традиційні знання, метод радіовуглецевого датування дерев, а також аерофотознімки та супутникові зображення 33 островів з 1947 року для отримання достовірних результатів.

Зазначимо, Соломонові острови – держава, що складається із сотень островів і з населенням близько 640 тисяч людей, розташована на північний схід від Австралії.

Представник Соломонових Островів зазначив, що проведене дослідження піднімає питання про роль уряду в плануванні переселення.

Раніше у журналі Atmospheric Chemistry and Physics була опублікована наукова стаття, яка прогнозувала катастрофічні для людства наслідки кліматичних змін уже через два десятиліття, а не кілька століть.