REUTERS

Про це йдеться у поширеній у Женеві заяві Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) про стан клімату, передає ТАСС.

Глобальна середня температура біля поверхні Землі була приблизно на 0,76 градуса за Цельсієм вища від середніх значень за 1961-1990 роки "внаслідок потужного явища Ель-Ніньо і потепління, спричиненого діяльністю людини".

У перші два місяці 2016 року тенденція збереглася - були встановлені "чергові нові рекорди значень місячної температури, при цьому спека була особливо відчутна у високих північних широтах".

Відео дня

"Найбільш спустошливі хвилі тепла були відзначені в Індії та Пакистані. В Азії та Південній Америці минулий рік став найспекотнішим за всю історію спостережень. У Західній і Центральній Європі хвиля тепла була виключно тривалою - температурні рекорди були відзначені в Німеччині (40,3 градуси за Цельсієм), Іспанії (42,6).

Читайте такожТемпература в Києві побила перший цього року рекорд тепла

Від сильної посухи постраждав південь Африки, північна частина Південної Америки, деякі райони Карибського басейну та Центральної Америки. Разом з тим, у низці районів планети "спостерігалися екстремальні опади", зокрема, у Перу, Чилі, Болівії, Парагваї, Бразилії та Аргентині, деяких районах США та Мексики.

Тривожні темпи змін клімату, які відбуваються в результаті викидів парникових газів, "безпрецедентні в сучасній історії спостережень", заявив у зв'язку зі Всесвітнім метеорологічним днем, який припадає на 23 березня, генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.