астероид / neo.ssa.esa.int

В результаті досліджень було встановлено, що така подія здатна змінити клімат планети, аж до "нового льодовикового періоду", передає DT.UA з посиланням на Live Science.

На думку дослідників, зіткнення утворює лійку близько 15 кілометрів у діаметрі, через що в атмосферу потрапить величезна кількість пилу. Це спровокує великомасштабні пожежі, які піднімуть у повітря багато сажі (за умови, що астероїд впаде не в пустелі, де мало рослинності).

Читайте такожЗміни клімату "зсунули" льодовиковий період на 100 тисяч років - вчені

Відео дня

За словами Бардіна, при "найгіршому сценарії" пил буде залишатися в атмосфері близько 6 років, сажа – близько 10 років.

Частинки пилу і сажі, нагріваючись під сонцем, будуть нагрівати стратосферу, прискорюючи хімічні реакції, що руйнують озон, який захищає Землю від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

За розрахунками вчених, рівень озону знизиться на 55%, внаслідок чого УФ-індекс у тропіках наблизиться до 20 (за даними Агентства з охорони навколишнього середовища США, УФ-індекс, рівний 11 і вищий, означає "крайній ризик шкоди від незахищеного перебування на сонці").

Сажа та пил в атмосфері також будуть сприяти зниженню кількості сонячного світла до 70% у перші рік або два.

Врешті глобальна температура на планеті впаде на 8 градусів Цельсія, що, за словами Бардіна, "еквівалентно до температури льодовикового періоду".

Вчені також зазначають, що для того, щоб спричинити масове вимирання, астероїд повинен бути приблизно в 10 разів більший.