NASA

Вчені дотримувалися гіпотези, згідно з якою 640-720 млн років тому суша і океани Землі були повністю покриті снігом і льодом, передає Lenta.ru. Ситуація могла зберігатися декілька мільйонів років, а головною її особливістю, згідно з дослідженням вчених, стали численні підводні вулкани.

Читайте такожВчені розкрили секрет надшвидкого зникнення льодовикових озер Гренландії

До глобального заледеніння міг призвести розпад суперконтиненту Родинія, в результаті якого збільшився річковий стік в океан. Це призвело до зменшення солоності води в океані і зниження рівня вуглекислого газу в атмосфері, а потім - подальшого збільшення крижаного покриву планети.

Відео дня

Атмосфера планети не нагрівалася до тих пір, поки в повітрі не накопичилася достатня кількість вуглекислого газу. Найбільш популярна гіпотеза припускає, що підвищення температури атмосфери сталося в результаті вулканічної діяльності.

Ця гіпотеза не пояснює утворення по всій земній кулі карбонатних відкладень завтовшки сотні метрів, які повинні були б залишитися в теплих водах після танення льодовиків. Автори нового дослідження запропонували цьому своє пояснення.

«Ми вважаємо, що багато геологічних та геохімічних явищ, пов'язаних зі заледенінням Землі, узгоджуються з розташованими в мілководних серединно-океанічних хребтах підводними вулканами», - пояснив геофізик Том Гернон з Саутгемптонського університету.

При розпаді Родинії за кілька мільйонів років сформувався серединно-океанічний хребет, який завдовжки досягає десятків тисяч кілометрів. Підводні вулкани виробляли гіалокластити (склоподібні пірокластичні породи), які осідали на океанському дні.

Вони вивільнили у воду велику кількість кальцію, магнію і фосфору. У своїй роботі вчені підрахували, що гіалокластиту виявилася достатньо для пояснення карбонатних відкладень. На думку дослідників, зміна хімії в доісторичному океані могла стати каталізатором розвитку життя на планеті.